Grohar Ivan

Grohar Ivan

Grohar je najbolj lirična osebnost impresionističnega desetletja na začetku 20. stoletja. Kljub izjemni nadarjenosti zaradi pomanjkljive izobrazbe ni mogel nadaljevati graškega šolanja na dunajski akademiji. Po bivanju v Münchnu je izpolnjeval cerkvena naročila. Prelom stoletij je pomenil tudi prelom v njegovem slogu. Hitro je začel razvijati svojo lastno tehniko slikanja, ki jo je deloma izpeljal iz divizionizma in povezal s simbolizmom in s secesijo. Neuspehi in samosvoja narava so ga privedli v Škofjo Loko, kjer se je ustalil leta 1904.

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Grohar Ivan
1. Biografija
Opis

Ivan Grohar se je leta 1867 rodil na Sorici v bajtarski družini iz Tirolskega in odraščal v okolju, kjer je živela domača obrt, slikanje na panjske končnice in steklo. Slikanje je pritegnila njegovo pozornost že v otroških letih, a se mu zaradi revščine ni mogel posvetiti in tako je vsakdanji kruh služil s kmečkimi in z gospodarskimi deli. Njegovo nadarjenost je opazil soriški župnik Anton Jamnik in ga leta 1888 peljal na ogled razstave v Škofjo Loko, nato pa mu priskrbel vajeništvo pri cerkvenem slikarju Matiji Bradašku v Kranju. Kot vajenec je svoje znanje izpopolnjeval tudi v Zagrebu v ateljeju Spiridiona Milanesija vse do vpoklica v vojsko. Po vojaščini, od koder je dezertiral in bil pozneje obsojen na krajšo zaporno kazen in podaljšanje vojaškega roka za eno leto, je med letoma 1892 in 1895 s podporo kranjskega deželnega odbora obiskoval Deželno risarsko šolo v Gradcu. Leta 1894 je sicer opravil sprejemni izpit na dunajski akademiji, a so ga zaradi pomanjkljive izobrazbe zavrnili. Oktobra leta 1895 se je odpravil v München, kjer je v muzejih kopiral starejše mojstre in obiskoval razne razstave. Poleti prihodnje leto se je naselil v Škofji Loki, kjer si je uredil svoj atelje. Leta 1897 je spoznal Riharda Jakopiča. V tistem času se je uveljavil kot slikar religioznih podob in pridobil več dragocenih naročil, med drugim generalnega vikarja J. Flisa za sliki za novo cerkev v Brezjah. Groharjevi preobrazbi sledimo od njegovega prihodnja v München, kjer ga je Jakopič leta 1899 seznanil z Antonom Ažbetom. Tam se je poznal tudi z Matijo Jamo in Matejem Sternenom. Po vrnitvi v Ljubljano novembra istega leta se je 1900 vrnil v München, nato pa živel v Ljubljani, v Škofji Loki in Sorici do leta 1902, ko je svojo motiviko poiskal v Devinu.

2. Multimedija
Multimedija
Grohar Ivan Glavna fotografija

Vir fotografij

Wikipedia

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Grohar Ivan
Spremljajte avtorja Grohar Ivan

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja