Huzjan Zdenko

Huzjan Zdenko

Zdenko Huzjan (1948), slikar, grafik in pesnik, je leta 1972 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Gabrijelu Stupici. Leta 1974 je na ALU opravil tudi specialko za slikarstvo pri prof. Janezu Berniku.<br><br>Huzjanovo slikarstvo je osredotočeno na groteskno podobo čudnega bitja, ki je človeku ravno toliko podoben, kot se od njega tudi razlikuje. V svojih delih vseskozi poudarja eksistencialno stisko bitij. V zadnjih delih so telesa figur oblikovana tako, da s svojim telesom tvorijo ključavnico, skozi katero zremo v nov prostor. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Zdenko Huzjan (1948), slikar, grafik in pesnik, je leta 1972 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Gabrijelu Stupici. Leta 1974 je na ALU opravil tudi specialko za slikarstvo pri prof. Janezu Berniku.

Huzjanovo slikarstvo je osredotočeno na groteskno podobo čudnega bitja, ki je človeku ravno toliko podoben, kot se od njega tudi razlikuje. V svojih delih vseskozi poudarja eksistencialno stisko bitij. V zadnjih delih so telesa figur oblikovana tako, da s svojim telesom tvorijo ključavnico, skozi katero zremo v nov prostor.

Razstavlja tako doma kot v tujini. Univerza v Ljubljani mu je leta 1988 podelila naziv Priznanje umetniških del in ga še isto leto izvolila v naziv docenta. Leta 1997 je postal redni profesor risanja in slikanja na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Leta 1971 je prejela študentsko Prešernovo nagrado, leta 1988 pa nagrado Prešernovega sklada. Leta 2002 je dobil Jakopičevo nagrado in leta 2005 Župančičevo nagrado

3. Multimedija
Multimedija
Huzjan Zdenko Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Huzjan Zdenko
Spremljajte avtorja Huzjan Zdenko

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!