Jama Matija

Jama Matija

Osnovno šolo in gimnazijo je Jama obiskoval v Ljubljani, nato pa se je z družino preselil v Zagreb, kjer se je začel v višji gimnaziji zanimati za slikarstvo. Po končani gimnaziji se je vpisal na pravno fakulteto, vendar je že leta 1890 opustil študij in odšel v München. Slikarstva se je učil zasebno v Münchnu, njegovi vzorniki pa so kmalu postali francoski impresionisti. Po začetku šolanja v Ažbetovi šoli se je začel poglobljeno ukvarjati s slikarskimi vprašanji tedanjega časa, s svetlobo in barvo. Preživljal se je s slikanjem realističnih žanrskih kompozicij po okusu kupcev.

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Jama Matija
1. Biografija
Opis

Že od mladih nog je imel rad barve in tako je sprva risal predmete, ki so se pojavljali okrog njega. Barve je sprva izdeloval sam iz raznih zelišč in cvetlic, z njimi pa je barval najrazličnejše časopisne ilustracije. Od leta 1878 do leta 1882 je obiskoval ljudsko šolo, za tem pa se je vpisal na realko, kjer je moral prvi razred ponavljati. Matija je pokazal veliko zanimanja za risanje, vendar ga je prof. France Globočnik ocenil z zadostno. Po očetovi smrti se je družina preselila v Zagreb, kjer je živel v skromnih razmerah in uspešno končal šolanje. Učitelj risanja prof. Milan Rogulja ga je ocenil z odliko in hkrati postal Jamin mentor. Zelo zgodaj je začel o umetnosti tudi pisati. Prvi je predstavil Ažbetovo slikarsko šolo v Münchnu in v njej zbrane Slovence, zlasti Riharda Jakopiča. Znanih je približno 450 Jamovih del, največ v oljni tehniki. Motivno prevladujejo krajine, mestne vedute in portreti. Čeprav je bilo težišče njegovega slikarstva v krajinarstvu, je bila vseskozi navzoča njegova težnja k figuraliki, s katero je sicer začel in v zreli dobi dosegel vrh umetniške kakovosti.

2. Multimedija
Multimedija
Jama Matija Glavna fotografija

Vir fotografij

Spletna stran: www.portal-os.si

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Jama Matija
Spremljajte avtorja Jama Matija

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja