Jesih Duša

Jesih Duša

Kako ustvarjam? "Šta je umjetnik sa time htio da kaže?" Mislim, da delam po obcutku v najbolj pomenljivem pomenu te besede. S svojim delom nimam namena spreminjati sveta, ga pa vendarle skušam poboljšati. Mogoce bi bilo bolj prav, ce bi napisala, da ga želim malce izboljšati, že to bi bilo veliko. Tradicijo v umetnosti razumevam kot obvezo, modernizem v vseh razlicicah jemljem kot danost, svoje obcutke kot nujnost.<BR><BR>Ime mi je Duša. S pomenom mojega imena povezujem velik del svojega žitja in bitja. Zame je pomembna "duša". ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Kako ustvarjam? "Šta je umjetnik sa time htio da kaže?" Mislim, da delam po obcutku v najbolj pomenljivem pomenu te besede. S svojim delom nimam namena spreminjati sveta, ga pa vendarle skušam poboljšati. Mogoce bi bilo bolj prav, ce bi napisala, da ga želim malce izboljšati, že to bi bilo veliko. Tradicijo v umetnosti razumevam kot obvezo, modernizem v vseh razlicicah jemljem kot danost, svoje obcutke kot nujnost.

Ime mi je Duša. S pomenom mojega imena povezujem velik del svojega žitja in bitja. Zame je pomembna "duša". Duša je nedoumljiva, nima teže, je neumrljiva, se ne mecka, ne plesni, je ne napadajo molji, vsaj ne tisti pravi, se ne stara, pripada nadzemeljskim razsežnostim. Kot skrbnica svoje duše skušam biti z njo v dobrih odnosih, vcasih molim zanjo, privošcim ji zvelicanje in vecno sreco v raju. Veckrat si mislim: "dušo bi dala, da bi lahko izrazila vse, kar mislim, da mislim, custva, razpoloženja, da prodrem v njeno bistvo in ga upodobim". To seveda ni res, moja duša nima cene, jasno, ni naprodaj, se ne podreja dnevnim menjalnim tecajem, ne more biti predmet borznega posredništva. Duša, to sem jaz. Ponavljam znano stigmo o "pisanem spletu norosti in bolecin", se z njo strinjam in pod njo podpisujem kot Duša Jesih. (spremna beseda ob razstavi slik “duša Duše”, Ljubljana, maj 2006)

“Slikarska in graficna dela, ki jih ustvarjam zadnja leta, so plod mojega raziskovalnega likovnega razmišljanja in snovanja. Zaznamujejo moje cikluse, v katerih nastopajo tako abstraktni, z naglo gesto zapisani obrisi bivanjskih prostorov kot tudi stilizirane ekspresivne figure in koncno tudi likovne podobe, ki skušajo zabeležiti abstraktne pojme. Konceptualno sem zavezana tako osebni izkušnji kot izkušnji likovne tradicije. V svojem likovnem jeziku, ki se giblje od predmetnega k abstraktnemu in nazaj, se mi zdi, da znacilno sobivata grafika in slika. Graficni zapis podaja moj »crtni zapis«, barva pa ni obvezno zelo zgovorna. Moja abstraktna ekspresija hoce izražati psihicno in naravno energijo in hoce biti metafora naravnih procesov ustvarjanja, prenove, nadgradnje in preobrazbe. Slike ustvarjam s številnimi procesi, intervencijami in preobrazbami. V bistvu niso nikoli koncane. Moja koncna podoba je rez v kontinuumu. Ne vztraja pri svojem prvotnem simbolnem pomenu; v nadaljevanju procesa nastajanja slike se lahko v imenu neke nove harmonije tudi umakne v ozadje ali pa pridobi nov pomen. Gesta je vpeta v podobo, njena dinamicna agresivnost pa si prizadeva poudarjati procesni kontinuum. Skuša poudarjati moje iskanje resnicne identitete. Vsaka moja gesta naj bi govorila tudi samostojno in teži k sozvocju s svetom. (Duša Jesih, Ljubljana 2003)

3. Multimedija
Multimedija
Jesih Duša Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Jesih Duša
Spremljajte avtorja Jesih Duša

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!