Jesih Duša

Jesih Duša

Kako ustvarjam? "Šta je umjetnik sa time htio da kaže?" Mislim, da delam po občutku v najbolj pomenljivem pomenu te besede. S svojim delom nimam namena spreminjati sveta, ga pa vendarle skušam poboljšati. Mogoče bi bilo bolj prav, če bi napisala, da ga želim malce izboljšati, že to bi bilo veliko. Tradicijo v umetnosti razumevam kot obvezo, modernizem v vseh različicah jemljem kot danost, svoje občutke kot nujnost.<BR><BR>Ime mi je Duša. S pomenom mojega imena povezujem velik del svojega žitja in bitja. Zame je pomembna "duša". ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Kako ustvarjam? "Šta je umjetnik sa time htio da kaže?" Mislim, da delam po občutku v najbolj pomenljivem pomenu te besede. S svojim delom nimam namena spreminjati sveta, ga pa vendarle skušam poboljšati. Mogoče bi bilo bolj prav, če bi napisala, da ga želim malce izboljšati, že to bi bilo veliko. Tradicijo v umetnosti razumevam kot obvezo, modernizem v vseh različicah jemljem kot danost, svoje občutke kot nujnost.

Ime mi je Duša. S pomenom mojega imena povezujem velik del svojega žitja in bitja. Zame je pomembna "duša". Duša je nedoumljiva, nima teže, je neumrljiva, se ne mečka, ne plesni, je ne napadajo molji, vsaj ne tisti pravi, se ne stara, pripada nadzemeljskim razsežnostim. Kot skrbnica svoje duše skušam biti z njo v dobrih odnosih, včasih molim zanjo, privoščim ji zveličanje in večno srečo v raju. Večkrat si mislim: "dušo bi dala, da bi lahko izrazila vse, kar mislim, da mislim, čustva, razpoloženja, da prodrem v njeno bistvo in ga upodobim". To seveda ni res, moja duša nima cene, jasno, ni naprodaj, se ne podreja dnevnim menjalnim tečajem, ne more biti predmet borznega posredništva. Duša, to sem jaz. Ponavljam znano stigmo o "pisanem spletu norosti in bolečin", se z njo strinjam in pod njo podpisujem kot Duša Jesih. (spremna beseda ob razstavi slik “duša Duše”, Ljubljana, maj 2006)

“Slikarska in grafična dela, ki jih ustvarjam zadnja leta, so plod mojega raziskovalnega likovnega razmišljanja in snovanja. Zaznamujejo moje cikluse, v katerih nastopajo tako abstraktni, z naglo gesto zapisani obrisi bivanjskih prostorov kot tudi stilizirane ekspresivne figure in končno tudi likovne podobe, ki skušajo zabeležiti abstraktne pojme. Konceptualno sem zavezana tako osebni izkušnji kot izkušnji likovne tradicije. V svojem likovnem jeziku, ki se giblje od predmetnega k abstraktnemu in nazaj, se mi zdi, da značilno sobivata grafika in slika. Grafični zapis podaja moj »črtni zapis«, barva pa ni obvezno zelo zgovorna. Moja abstraktna ekspresija hoče izražati psihično in naravno energijo in hoče biti metafora naravnih procesov ustvarjanja, prenove, nadgradnje in preobrazbe. Slike ustvarjam s številnimi procesi, intervencijami in preobrazbami. V bistvu niso nikoli končane. Moja končna podoba je rez v kontinuumu. Ne vztraja pri svojem prvotnem simbolnem pomenu; v nadaljevanju procesa nastajanja slike se lahko v imenu neke nove harmonije tudi umakne v ozadje ali pa pridobi nov pomen. Gesta je vpeta v podobo, njena dinamična agresivnost pa si prizadeva poudarjati procesni kontinuum. Skuša poudarjati moje iskanje resnične identitete. Vsaka moja gesta naj bi govorila tudi samostojno in teži k sozvočju s svetom. (Duša Jesih, Ljubljana 2003)

3. Multimedija
Multimedija
Jesih Duša Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Jesih Duša
Spremljajte avtorja Jesih Duša

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!