Klemenčič Dore - Maj

Klemenčič Dore - Maj

Dore Klemenčič-Maj (1911-1988), slikar in grafik, je leta 1934 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Od leta 1938 je bil profesor risanja v Banja Luki. Ukvarjal se je tudi s fotografijo in filmom.<BR><BR>Klemenčič je bil pred drugo svetovno vojno sopotnik Neodvisnih, za katere je značilen barvni realizem. Sam je ostal umirjen kolorist. Med drugo svetovno vojno je bil v ujetništvu, kjer so nastali izvrstni portreti. Pozimi 1942/43 je pobegnil iz Banja Luke k partizanom na Kozaro in nato prebegnil k partizanom v slovenijo. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Dore Klemenčič-Maj (1911-1988), slikar in grafik, je leta 1934 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Od leta 1938 je bil profesor risanja v Banja Luki. Ukvarjal se je tudi s fotografijo in filmom.

Klemenčič je bil pred drugo svetovno vojno sopotnik Neodvisnih, za katere je značilen barvni realizem. Sam je ostal umirjen kolorist. Med drugo svetovno vojno je bil v ujetništvu, kjer so nastali izvrstni portreti. Pozimi 1942/43 je pobegnil iz Banja Luke k partizanom na Kozaro in nato prebegnil k partizanom v slovenijo. V tem času je urejal in ilustriral partizanski Poročevalec in vizualno opremil kongres 1943 v Črnomlju. Po vojni so nasala številna dela z motiviko NOB. Pogosto je upodabljal tudi cvetoče drevje in rože, rad pa je upodabljal tudi krajino. Njegov partizanski opus obsega okoli 400 del. Rad je delal v tehnikah olja in akvarela. Bil je dober risar in grafik.

Leta 1992 je v Savinovi hiši v Žalcu nastala Galerija Dore Klemenčič-Maja.

3. Multimedija
Multimedija
Klemenčič Dore - Maj Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Klemenčič Dore - Maj
Spremljajte avtorja Klemenčič Dore - Maj

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!