Klemenčič Dore Maj

Klemenčič Dore Maj

Dore Klemenčič-Maj (1911-1988), slikar in grafik, je leta 1934 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Od leta 1938 je bil profesor risanja v Banja Luki. Ukvarjal se je tudi s fotografijo in filmom.Klemenčič je bil pred drugo svetovno vojno sopotnik Neodvisnih, za katere je značilen barvni realizem. Sam je ostal umirjen kolorist. Med drugo svetovno vojno je bil v ujetništvu, kjer so nastali izvrstni portreti. Pozimi 1942/43 je pobegnil iz Banja Luke k partizanom na Kozaro in nato prebegnil k partizanom v slovenijo. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Klemenčič Dore Maj
1. Biografija
Opis

Dore Klemenčič-Maj (1911-1988), slikar in grafik, je leta 1934 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Od leta 1938 je bil profesor risanja v Banja Luki. Ukvarjal se je tudi s fotografijo in filmom.Klemenčič je bil pred drugo svetovno vojno sopotnik Neodvisnih, za katere je značilen barvni realizem. Sam je ostal umirjen kolorist. Med drugo svetovno vojno je bil v ujetništvu, kjer so nastali izvrstni portreti. Pozimi 1942/43 je pobegnil iz Banja Luke k partizanom na Kozaro in nato prebegnil k partizanom v slovenijo. V tem času je urejal in ilustriral partizanski Poročevalec in vizualno opremil kongres 1943 v Črnomlju. Po vojni so nasala številna dela z motiviko NOB. Pogosto je upodabljal tudi cvetoče drevje in rože, rad pa je upodabljal tudi krajino. Njegov partizanski opus obsega okoli 400 del. Rad je delal v tehnikah olja in akvarela. Bil je dober risar in grafik.Leta 1992 je v Savinovi hiši v Žalcu nastala Galerija Dore Klemenčič-Maja.

2. Multimedija
Multimedija
Klemenčič Dore Maj Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Klemenčič Dore Maj
Spremljajte avtorja Klemenčič Dore Maj

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja