Kobe Boris

Kobe Boris

Boris Kobe (1905-1981), arhitekt, slikar, ilustrator in scenograf, je leta 1929 diplomiral na Tehniški fakulteti v Ljubljani na oddelku za arhitekturo pri arhitektu Jožetu Plečniku. Študij je nadaljeval med leti 1930 in 1931 na Academie de la Grande Chaumiere v Parizu.Kobetovo slikarstvo sodi med slovenske modernistične slikarje 50 tih let. Njegov najbolj priljubljen slikarski motiv je slovenska krajina, slikana s hitro potezo in vedno s prisotnostjo tamkajšne arhitekture. V naslikanih stavbah je čutiti roko natančnega arhitekta. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Kobe Boris
1. Biografija
Opis

Boris Kobe (1905-1981), arhitekt, slikar, ilustrator in scenograf, je leta 1929 diplomiral na Tehniški fakulteti v Ljubljani na oddelku za arhitekturo pri arhitektu Jožetu Plečniku. Študij je nadaljeval med leti 1930 in 1931 na Academie de la Grande Chaumiere v Parizu.Kobetovo slikarstvo sodi med slovenske modernistične slikarje 50 tih let. Njegov najbolj priljubljen slikarski motiv je slovenska krajina, slikana s hitro potezo in vedno s prisotnostjo tamkajšne arhitekture. V naslikanih stavbah je čutiti roko natančnega arhitekta. Boris Kobe je bil pomemben ustvarjalec na številnih umetnostnih področjih. Bil je ljubljanski mestni arhitekt (1938), od leta 1946 pa tudi vodja oddelka za visoke gradnje in urbanizem pri Mestnem ljudskem odboru Ljubljana. Leta 1962 je postal redni profesor na tedanji Fakulteti za arhitekturo (TUŠ). Med leti 1951-1952 je bil dekan na TUŠ, nato pa ponovno me leti 1961 in 1962 dekan celotne FAGG. Ukvarjal se je z ilustracijo in za svoje delo na tem poročju prejel številne nagrade. Bil pa je tudi pomemben slovenski filmski in gledališki scenograf. Med najpomembnejšimi filmskimi scenografijami je gotovo njegovo delo za film "Na svoji zemlji". Leta 1977 je prejel Prešernovo nagrado.

2. Multimedija
Multimedija
Kobe Boris Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Kobe Boris
Spremljajte avtorja Kobe Boris

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja