Kobilca Ivana

Kobilca Ivana

Ivana Kobilca je ena izmed najpomembnejših slovenskih slikark. Veliko se je izobraževala in živela v tujini (München, Pariz, Sarajevo, Berlin). Njeno slikastvo je bilo predvsem figuralno; veliko je slikala portete in žanrske prizore. Med njenimi najbolj prepoznavnimi delo sta sliki Kofetarica (1888) in Poletje (1889/1890).

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Kobilca Ivana
1. Biografija
Opis

Po pridobljeni osnovni izobrazbi v Ljubljani je Kobilca najprej za leto dni (1879 – 1880) odšla na Dunaj, kjer se je izobraževala sama. Nato je odšla v München, kjer se je sprva vpisala na Šolo za umetno obrt, nato pa postala učenka prof. Aloisa Erdtelta (predstavnik akademskega realizma), pri katerem se je učila sedem let (1881 – 1899). V teh letih je Kobilca veliko preživela v umetniških krogih (Roza Pfäffinger, Käthe Kollwitz, Ferdo Vesel itd.) ter razvila svoje akademsko slikarstvo (večinoma v temnejših barvnih odtentkih). Ob koncu tega obdobja ustvarjanja je nastalo tudi njeno znamenito delo Kofetarica (1888). Nato jo je pot za nekaj let vodila v Pariz, kjer je leta 1891 razstavljala na pariškem Salonu na Champ de Mars - tam je tudi prejela posebno odlikovanje. V tem obdobju je izoblikovala drugačen slog; barve (veliko je modrin) postanejo svetlejše, veliko pozornosti posveča svetlobi. V teh letih sta nastali tudi znani deli Poletje (1889/1890) ter Otroci v travi (1892). Po nekaj letih življenja v Sarajevu in v Berlinu, z občasnimi vrnitvami v domovino, se je ob začetku prve svetovne vojne dokončno vrnila v Ljubljano, kjer je leta 1926 tudi umrla. Viri: Polonca Vrhunc, Življenje in delo Ivane Kobilce, v: Ivana Kobilca 1861 – 1926, Narodna galerija, Ljubljana 1979. Breda Ilich Klančnik, Ivana Kobilca. Življenje in delo, Ljubljana 1997.

2. Multimedija
Multimedija
Kobilca Ivana Glavna fotografija

Vir fotografij

Kobilca, Ivana (1885/1895). Ivana Kobilca: avtoportret. URN:NBN:SI:IMG-G6F3BU5G from https://www.dlib.si Ivana Kobilca (1895/1905). URN:NBN:SI:IMG-5KSXRTHI from https://www.dlib.si

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Kobilca Ivana
Spremljajte avtorja Kobilca Ivana

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja