Kobilca Ivana Viri fotografij: Kobilca, Ivana (1885/1895). Ivana Kobilca: avtoportret. URN:NBN:SI:IMG-G6F3BU5G from https://www.dlib.si

Kobilca Ivana

Ivana Kobilca je ena izmed najpomembnejših slovenskih slikark. Veliko se je izobraževala in živela v tujini (München, Pariz, Sarajevo, Berlin). Njeno slikastvo je bilo predvsem figuralno; veliko je slikala portete in žanrske prizore. Med njenimi najbolj prepoznavnimi delo sta sliki Kofetarica (1888) in Poletje (1889/1890).

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Po pridobljeni osnovni izobrazbi v Ljubljani je Kobilca najprej za leto dni (1879 – 1880) odšla na Dunaj, kjer se je izobraževala sama. Nato je odšla v München, kjer se je sprva vpisala na Šolo za umetno obrt, nato pa postala učenka prof. Aloisa Erdtelta (predstavnik akademskega realizma), pri katerem se je učila sedem let (1881 – 1899). V teh letih je Kobilca veliko preživela v umetniških krogih (Roza Pfäffinger, Käthe Kollwitz, Ferdo Vesel itd.) ter razvila svoje akademsko slikarstvo (večinoma v temnejših barvnih odtentkih). Ob koncu tega obdobja ustvarjanja je nastalo tudi njeno znamenito delo Kofetarica (1888). Nato jo je pot za nekaj let vodila v Pariz, kjer je leta 1891 razstavljala na pariškem Salonu na Champ de Mars - tam je tudi prejela posebno odlikovanje. V tem obdobju je izoblikovala drugačen slog; barve (veliko je modrin) postanejo svetlejše, veliko pozornosti posveča svetlobi. V teh letih sta nastali tudi znani deli Poletje (1889/1890) ter Otroci v travi (1892). Po nekaj letih življenja v Sarajevu in v Berlinu, z občasnimi vrnitvami v domovino, se je ob začetku prve svetovne vojne dokončno vrnila v Ljubljano, kjer je leta 1926 tudi umrla. Viri: Polonca Vrhunc, Življenje in delo Ivane Kobilce, v: Ivana Kobilca 1861 – 1926, Narodna galerija, Ljubljana 1979. Breda Ilich Klančnik, Ivana Kobilca. Življenje in delo, Ljubljana 1997.

3. Multimedija
Multimedija
Kobilca Ivana Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Kobilca Ivana
Spremljajte avtorja Kobilca Ivana

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!