Kos Ivan

Kos Ivan

Ivan Kos (1895-1981), slikar in grafik, se je leta 1918 vpisal na Akademijo upodabljajočih umetnosti na Dunaju. Študij slikarstva je med leti 1919-1924 nadaljeval v Pragi, kjer je diplomiral in opravil tudi slikarsko specialko pri prof. Thieleju. Nato se je vrnil domov, kjer je poučeval risanje na osnovnih šolah in gimnaziji v Mariboru. Dela Ivana Kosa slogovno prehajajo iz ekspresionizma (grafika) in nove stvarnosti (olje) v dvajsetih letih dvajsetega stoletja, prek socialne tematike v tridesetih v lirično obarvan realizem po drugi svetovni vojni. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Kos Ivan
1. Biografija
Opis

Ivan Kos (1895-1981), slikar in grafik, se je leta 1918 vpisal na Akademijo upodabljajočih umetnosti na Dunaju. Študij slikarstva je med leti 1919-1924 nadaljeval v Pragi, kjer je diplomiral in opravil tudi slikarsko specialko pri prof. Thieleju. Nato se je vrnil domov, kjer je poučeval risanje na osnovnih šolah in gimnaziji v Mariboru. Dela Ivana Kosa slogovno prehajajo iz ekspresionizma (grafika) in nove stvarnosti (olje) v dvajsetih letih dvajsetega stoletja, prek socialne tematike v tridesetih v lirično obarvan realizem po drugi svetovni vojni. Slikar je rad slikal portrete, žanre, tihožitja in krajine. Dela so nastajala predvsem v olju in akvarelu. Za grafike pa je uporabljal tehniko lesoreza in linoreza. Leta 1975 so v Mariborski Umetnostni galeriji priredili prvo retrospektivno razstavo njegovih del.

2. Multimedija
Multimedija
Kos Ivan Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Kos Ivan
Spremljajte avtorja Kos Ivan

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja