Koželj Maks

Koželj Maks

Maks Koželj (1883-1956),&nbsp;slikar,&nbsp;se je sprva učil slikarstva v podobarski delavnici očeta Matije Koželja. Leta 1896 je vstopil v umetnoobrtno šolo v Ljubljani. Leta 1900 pa je opravil sprejemni izpit na dunajsko umetnostno akademijo. Tu sta ga učila prof. Christian Griepenkerl in Deluga. Zaradi bolezni je študij na Dunaju kmalu prekinil. Leta 1905 se je izpopolnjeval v Pragi in v Münchnu.<BR><BR>Koželj je znan kot krajinar. Predvsem so ga prevzeli motivi gorske krajine. Rad je upodabljal Kamniško-savinske alpe. Poleg teh motivov so v njegovem opusu pogosti tudi motvi Kamnika. ... ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Maks Koželj (1883-1956), slikar, se je sprva učil slikarstva v podobarski delavnici očeta Matije Koželja. Leta 1896 je vstopil v umetnoobrtno šolo v Ljubljani. Leta 1900 pa je opravil sprejemni izpit na dunajsko umetnostno akademijo. Tu sta ga učila prof. Christian Griepenkerl in Deluga. Zaradi bolezni je študij na Dunaju kmalu prekinil. Leta 1905 se je izpopolnjeval v Pragi in v Münchnu.

Koželj je znan kot krajinar. Predvsem so ga prevzeli motivi gorske krajine. Rad je upodabljal Kamniško-savinske alpe. Poleg teh motivov so v njegovem opusu pogosti tudi motvi Kamnika. Večino del je nastalo v tehniki olje na platno. Nekaj pa je tudi akvarelov, kjer je prešel na novo tehniko slikanja z gumijasto lopatico.

Nekatera dela Koželja je imel v lasti tud kralj Aleksander Karađorđevič.

3. Multimedija
Multimedija
Koželj Maks Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Koželj Maks
Spremljajte avtorja Koželj Maks

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!