Kralj Tone

Kralj Tone

Tone Kralj je bil slikar, grafik in kipar ter eden izmed pionirjev slovenskega ekspresionizma in nove stvarnosti. Med leti 1921–1923 je študiral kiparstvo na praški akademiji pri profesorju Janu Štursi. Nato se je izpopolnjeval na Dunaju, v Parizu, Benetkah in Rimu.

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Kralj Tone
1. Biografija
Opis

Tone Kralj je bil slikar, grafik in kipar. Med leti 1921–1923 je študiral kiparstvo na praški akademiji pri profesorju Janu Štursi. Nato se je izpopolnjeval na Dunaju, v Parizu, Benetkah in Rimu. Bil je eden izmed pionirjev slovenskega ekspresionizma in nove stvarnosti. Izdeloval je slikarska in kiparska dela, pomemben del njegovega opusa predstavljajo tudi številne cerkvene poslikave, ki jih je izdelal zlasti za primorske cerkve (Volče na Tolminskem, župna cerkev sv. Lenarta (1927); Tomaj, župna cerkev sv. Petra in Pavla (1928-1930); Hrenovice, župna cerkev sv. Martina (1942-43); Lokev pri Divači, župna cerkev sv. Mihaela (1942-43); Soča, župna cerkev sv. Jožefa (1944) itd.). Tone Kralj je tudi avtor več spomenikov in nagrobnikov ter ilustracij (dobro poznana je Kraljeva ilustracija knjige Martin Krpan, avtorja Frana Levstika, ki je prvič izšla leta 1954 ter nato doživela številne ponatise). Prejel je več pomembnejših nagrad in priznanj, med drugim več nagrad na natečajih: leta 1936 za okrasitev Narodne skupščine v Beogradu, leta 1937 za izdelavo modelov za nove kovance (Kraljevina Jugoslavija), leta 1939 tretjo nagrado na natečaju banske uprave za likovne umetnine iz domače zgodovine, itd. Leta 1950 je prejel Levstikovo nagrado (za ilustracijo knjige Pravljica o carju Jeruslanu) ter leta 1972 Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju likovne umetnosti. Od leta 1920 dalje je aktivno razstavljal na številnih skupinskih in samostojnih razstavah tako v Sloveniji (številne razstave v Jakopičevem paviljonu, Akademski dom v Ljubljani, Maribor, itd.) in na območju bivše Jugoslavije (Beograd, Zagreb, Osijek, itd.) kot tudi v tujini (Pariz, Benetke, London, Rim, Brazilija, Indija, itd.). Leta 1998 je bila v Moderni galeriji v Ljubljani prirejena velika retrospektivna razstava Toneta Kralja. Od leta 1974 dalje je v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki odprta stalna zbirka Kraljevih del, njegova dela pa so danes vključena tudi v več slovenskih muzejev in galerij (Moderna galerija Ljubljana, Umetnostna galerija Maribor, Pilonova galerija Ajdovščina, itd.). Viri: Milček KOMELJ, s.v. Kralj, Tone, Enciklopedija Slovenije, V, Ljubljana 1991. Tone Kralj. Retrospektiva = Retrospective (Ljubljana, Moderna galerija Ljubljana / Museum of Modern Art, 22. januar – 22. marec 1998 / 22 January – 22 March 1998, ur. Igor Kranjc), Ljubljana 1998.

2. Multimedija
Multimedija
Video posnetek 1
Kralj Tone Glavna fotografija

Vir fotografij

Tone Kralj (193?). URN:NBN:SI:IMG-LOFA0D02 from https://www.dlib.si

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Kralj Tone
Spremljajte avtorja Kralj Tone

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja