Krašovec Metka

Krašovec Metka

Metka Krašovec (1941), slikarka in graficarka, je leta 1964 diplomirala na ALU v Ljubljani. Leta 1966 je zakljucila specialko za slikarstvo pri prof. Gabrijelu Stupici, leta 1970 pa specialko za grafiko pri prof. Riku Debenjaku. V letih 1966/67 je bila asistentka na Oddelku za slikarstvo in grafiko na Ohio University Athens, Ohio, ZDA. V letih 1974/75 je bila kot štipendistka The British Councila na graficni specialki na Royal College of Art v Londonu. Leta 1977 je postala docentka na ALU in leta 1986 izredna profesorica. Od leta 1991 je redna profesorica za risanje in slikanje. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Metka Krašovec (1941), slikarka in graficarka, je leta 1964 diplomirala na ALU v Ljubljani. Leta 1966 je zakljucila specialko za slikarstvo pri prof. Gabrijelu Stupici, leta 1970 pa specialko za grafiko pri prof. Riku Debenjaku. V letih 1966/67 je bila asistentka na Oddelku za slikarstvo in grafiko na Ohio University Athens, Ohio, ZDA. V letih 1974/75 je bila kot štipendistka The British Councila na graficni specialki na Royal College of Art v Londonu. Leta 1977 je postala docentka na ALU in leta 1986 izredna profesorica. Od leta 1991 je redna profesorica za risanje in slikanje. Veliko razstavlja na samostojnih in skupinskihn razstavah doma in v tujini. Prejela je številne nagrade doma in na tujem. Ukvarja se tudi s knjižno opremo in scenografijo.

Kot slikarka se je ob koncu šestdesetih let uveljavila v skupini mladih slovenskih ekpresivnih figuralikov. V tem casu so nastala dela z motivi notranjšcin in urbanega okolja, v katerih je prevladovalo metafizicno vzdušje. Arhitekturne motive je obdala s strašljivimi sencami in žarecimi rdecimi dotenki. Za grafiko tega casa so znacilne shematicne figure postavljene v stiliziran pejsaž. S ciklom "Prisotnosti" (1986/88) je nastopila samosvojo slikarsko ikonografijo, prežeto z erotiko.

Njeno delo je uvršceno v številne slikarske zbirke, med njimi v stalno zbirko Moderne galerije v Ljubljani in zbirko Mercator.

3. Multimedija
Multimedija
Krašovec Metka Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Krašovec Metka
Spremljajte avtorja Krašovec Metka

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!