Krašovec Metka

Krašovec Metka

Metka Krašovec (1941 - 2018), slikarka in grafičarka, je leta 1964 diplomirala na ALU v Ljubljani. Leta 1966 je zaključila specialko za slikarstvo pri prof. Gabrijelu Stupici, leta 1970 pa specialko za grafiko pri prof. Riku Debenjaku. V letih 1966/67 je bila asistentka na Oddelku za slikarstvo in grafiko na Ohio University Athens, Ohio, ZDA. V letih 1974/75 je bila kot štipendistka The British Councila na grafični specialki na Royal College of Art v Londonu. Leta 1977 je postala docentka na ALU in leta 1986 izredna profesorica. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Krašovec Metka
1. Biografija
Opis

Metka Krašovec (1941 - 2018), slikarka in grafičarka, je leta 1964 diplomirala na ALU v Ljubljani. Leta 1966 je zaključila specialko za slikarstvo pri prof. Gabrijelu Stupici, leta 1970 pa specialko za grafiko pri prof. Riku Debenjaku. V letih 1966/67 je bila asistentka na Oddelku za slikarstvo in grafiko na Ohio University Athens, Ohio, ZDA. V letih 1974/75 je bila kot štipendistka The British Councila na grafični specialki na Royal College of Art v Londonu. Leta 1977 je postala docentka na ALU in leta 1986 izredna profesorica. Od leta 1991 je bila redna profesorica za risanje in slikanje. Veliko je razstavljala na samostojnih in skupinskihn razstavah doma in v tujini. Prejela je številne nagrade doma in na tujem. Ukvarjala se je tudi s knjižno opremo in scenografijo. Kot slikarka se je ob koncu šestdesetih let uveljavila v skupini mladih slovenskih ekpresivnih figuralikov. V tem času so nastala dela z motivi notranjščin in urbanega okolja, v katerih je prevladovalo metafizično vzdušje. Arhitekturne motive je obdala s strašljivimi sencami in žarečimi rdečimi dotenki. Za grafiko tega časa so značilne shematične figure postavljene v stiliziran pejsaž. S ciklom "Prisotnosti" (1986/88) je nastopila samosvojo slikarsko ikonografijo, prežeto z erotiko. Njeno delo je uvrščeno v številne slikarske zbirke, med njimi v stalno zbirko Moderne galerije v Ljubljani in zbirko Mercator.

2. Multimedija
Multimedija
Krašovec Metka Glavna fotografija

Vir fotografij

SAZU - www.sazu.si

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Krašovec Metka
Spremljajte avtorja Krašovec Metka

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja