Kumar Stane

Kumar Stane

Stane Kumar (1910-1997), slikar, grafik, ilustrator, literat, je leta 1941 diplomiral na zagrebški likovni akademiji. Že v rani mladosti je kazal ljubezen do likovne umetnosti, saj je iz gline in kita modeliral vlake. Tako na II državni gimanziji Poljane, kot tudi na realki, so ga risanja ucili pomembni profesorji, med njimi tudi Božidar Jakac in Anton Koželj. Na realki je zacel izdajati satiricno humoristicni casopis Brencelj (sam ga je ilustriral in tiskal) in si ogledal odmevno razstavo "Cetrte generacije", ki so jo leta 1928 odprli v Jakopicevem paviljonu v Ljubljani. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Stane Kumar (1910-1997), slikar, grafik, ilustrator, literat, je leta 1941 diplomiral na zagrebški likovni akademiji. Že v rani mladosti je kazal ljubezen do likovne umetnosti, saj je iz gline in kita modeliral vlake. Tako na II državni gimanziji Poljane, kot tudi na realki, so ga risanja ucili pomembni profesorji, med njimi tudi Božidar Jakac in Anton Koželj. Na realki je zacel izdajati satiricno humoristicni casopis Brencelj (sam ga je ilustriral in tiskal) in si ogledal odmevno razstavo "Cetrte generacije", ki so jo leta 1928 odprli v Jakopicevem paviljonu v Ljubljani. Navdušil ga je slikar Nikolaj Pirnat. Leta 1932 je bil aretiran, saj je bil zaradi satiricnih risb osumljen komunisticne propagande. Med leti 1932 in 1933 je delal pri Delavskem odru, ki ga je tedaj vodil Ferdo Delak. Tam je spoznal slikarja in scenografa Ljuba Ravnikarja, s katerim sta skupaj osnovala scenografije za Delavski oder. Leta 1933 se je vpisal na Filozofsko fakulteto na oddelek za umetnostno zgodovino in oddelek za arheologijo,vendar študija zaradi zacetka druge svetovne vojne ni koncal. Hkrati je delal v graficnem ateljeju reklamnega podjetja Aloma Company v Ljubljani, skupaj z Maksimom Sedejem in Ljubom Ravnikarjem.

Na zagrebški akademiji, kamor se je vpisal leta 1937, je študiral slikarstvo pri prof. Ljubu Babicu, grafiko pri prof. Tomislavu Krizmanu in risbo pri Krstu Hegedušicu. Leta 1938 je bil eden izmed ustanoviteljev skupine "Gruda". Skupina, ki je bila naslednica hrvaške skupine "Zemlja", je združevala napredne slovenske slikarje samouke. Poleg Kumarja so bili pri Grudi še Vlado Lamut, Vladimir Lakovic, Ljubo Ravnikar idr. Težišce njihovega ustvarjanja je bila socialna problematika. Njihovo delovanje je prekinila druga svetovna vojna.

Leta 1942 so Kumarja odpeljali v taborišce Gonars, kjer so bili že slikarji Nikolaj Pirnat, Nande in Drago Vidmar, Vlado Lamut, Vito Globocnik in Bojan Stupica. Pod blažjim italijanskim režimom se je v taborišcu lahko razvijalo likovno življenje. Nastala so številna likovna dela, ki pricajo o trpljenju v taborišcu. Kumarjeve risbe otrok, ki so nastale v tem obdobju, veljajo za najbolj pretresljivo pricevanje iz italijanske internacije.

Leta 1945 je Kumar prvic razstavljal kot akademski slikar, in sicer na skupinski razstavi "Primorski likovni umetniki" v Trstu in Gorici. Samostojno pa je prvic razstavljal v prostorih šišenske železniške livarne v Ljubljani leta 1946. Leta 1950 je postal predstojnik oddelka za grafiko na Šoli za umetno obrt v Ljubljani in leta 1952 predsednik Društva slovenskih upodabljajocih umetnikov. Leta 1962 je dobil enomesecno štipendijo Prešernovega sklada in se odpravil na študijski obisk Pariza in leta 1968 na študijsko potovanje po Ameriki. Poleg slikanja je ves cas sodeloval kot ilustrator pri Cankarjevi založbi, Delavski enotnosti, Tovarišu in Železniškem vestniku. Po dolgoletnih prizadevanjih in zbiranju predmetov povezanih z železnico je dosegel ustanovitev Železniškega muzeja, zaradi cesar ga danes imenujemo za nestroja Slovenskega železniškega muzeja.

3. Multimedija
Multimedija
Kumar Stane Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Kumar Stane
Spremljajte avtorja Kumar Stane

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!