Logar Lojze

Logar Lojze

Lojze Logar (1944-2014), slikar, grafik in profesor, je leta 1968 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Maksimu Sedeju. Leta 1970 je končal študij specialke za grafiko pri prof. Riku Debenjaku in prof. Marjanu Pogačniku. Leta 1974 je v Berlinu študiral kot štipendist DAAD pri prof. Engelmanu. Leta 1987 je prejel Nagrado Prešernovega sklada. Od leta 1990 poučuje na ALU v Ljubljani kot profesor za grafiko in slikarstvo.Logar je že na začetku slikarske poti ustvaril svoj lastni likovni jezik in značilno ikonografijo. V sedemdesetih letih 20. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Logar Lojze
1. Biografija
Opis

Lojze Logar (1944-2014), slikar, grafik in profesor, je leta 1968 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Maksimu Sedeju. Leta 1970 je končal študij specialke za grafiko pri prof. Riku Debenjaku in prof. Marjanu Pogačniku. Leta 1974 je v Berlinu študiral kot štipendist DAAD pri prof. Engelmanu. Leta 1987 je prejel Nagrado Prešernovega sklada. Od leta 1990 poučuje na ALU v Ljubljani kot profesor za grafiko in slikarstvo.Logar je že na začetku slikarske poti ustvaril svoj lastni likovni jezik in značilno ikonografijo. V sedemdesetih letih 20.stoletja je bil eden izmed slovenskih pionirjev nove figuralike (v času poparta). V njegovih slikah so prevladovale geometrijske oblike. Od poparta je prešel h konceptualizmu, radikalnemu ekspresionizmu, action paintinga in v začetku osemdesetih let k popolni abstrakciji minimalističnega črno-črnega slikarstva. Konec osemdesetih let so črno zamenjale žive barve. V devetdesetih je ponovno začel z monokromnim slikarstvom (prevladovala je turkizno modra, kasneje pa vijolična) in se približal abstrakciji. Uspel je tako doma kot tudi na tujem, kjer je razstavljal z velikani sodobne likovne umetnosti, kot so Hockney, Vedova, Kokoschka. V tujini je prejel tudi številne nagrade.

2. Multimedija
Multimedija
Logar Lojze Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Logar Lojze
Spremljajte avtorja Logar Lojze

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja