Logar Lojze

Logar Lojze

Lojze Logar (1944-2014), slikar, grafik in profesor, je leta 1968 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Maksimu Sedeju. Leta 1970 je koncal študij specialke za grafiko pri prof. Riku Debenjaku in prof. Marjanu Pogacniku. Leta 1974 je v Berlinu študiral kot štipendist DAAD pri prof. Engelmanu. Leta 1987 je prejel Nagrado Prešernovega sklada. Od leta 1990 poucuje na ALU v Ljubljani kot profesor za grafiko in slikarstvo.<BR><BR>Logar je že na zacetku slikarske poti ustvaril svoj lastni likovni jezik in znacilno ikonografijo. V sedemdesetih letih 20. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Lojze Logar (1944-2014), slikar, grafik in profesor, je leta 1968 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Maksimu Sedeju. Leta 1970 je koncal študij specialke za grafiko pri prof. Riku Debenjaku in prof. Marjanu Pogacniku. Leta 1974 je v Berlinu študiral kot štipendist DAAD pri prof. Engelmanu. Leta 1987 je prejel Nagrado Prešernovega sklada. Od leta 1990 poucuje na ALU v Ljubljani kot profesor za grafiko in slikarstvo.

Logar je že na zacetku slikarske poti ustvaril svoj lastni likovni jezik in znacilno ikonografijo. V sedemdesetih letih 20.stoletja je bil eden izmed slovenskih pionirjev nove figuralike (v casu poparta). V njegovih slikah so prevladovale geometrijske oblike. Od poparta je prešel h konceptualizmu, radikalnemu ekspresionizmu, action paintinga in v zacetku osemdesetih let k popolni abstrakciji minimalisticnega crno-crnega slikarstva. Konec osemdesetih let so crno zamenjale žive barve. V devetdesetih je ponovno zacel z monokromnim slikarstvom (prevladovala je turkizno modra, kasneje pa vijolicna) in se približal abstrakciji.

Uspel je tako doma kot tudi na tujem, kjer je razstavljal z velikani sodobne likovne umetnosti, kot so Hockney, Vedova, Kokoschka. V tujini je prejel tudi številne nagrade.

3. Multimedija
Multimedija
Logar Lojze Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Logar Lojze
Spremljajte avtorja Logar Lojze

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!