Makuc Vladimir

Makuc Vladimir

Vladimir Makuc (1925-2016), slikar in grafik, je leta 1954 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Po diplomi se je vpisal na specialko za restavratorstvo in konservatorstvo pri prof. Mirku Šubicu in jo leta 1956 tudi koncal. Leta 1960 se je izpopolnjeval v graficnih tehnikah globokega tiska v pariškem ateljeju Johnyja Friedlaenderja. Imel je vec kot 70 samostojnih razstav in je sodeloval na vec kot 450 razstavah grafike doma in po svetu. Leta 1962 je imel prvo samostojno razstavo v Mali galeriji v Ljubljani in istega leta prejel nagrado Prešernovega sklada v Ljubljan. ... ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Vladimir Makuc (1925-2016), slikar in grafik, je leta 1954 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Po diplomi se je vpisal na specialko za restavratorstvo in konservatorstvo pri prof. Mirku Šubicu in jo leta 1956 tudi koncal. Leta 1960 se je izpopolnjeval v graficnih tehnikah globokega tiska v pariškem ateljeju Johnyja Friedlaenderja. Imel je vec kot 70 samostojnih razstav in je sodeloval na vec kot 450 razstavah grafike doma in po svetu. Leta 1962 je imel prvo samostojno razstavo v Mali galeriji v Ljubljani in istega leta prejel nagrado Prešernovega sklada v Ljubljan. Leta 1979 je prejel Prešernovo nagrado.

Makuc je eden izmed vodilni slovenskih grafikov. Njegovi motivi izhajajo iz narave, kraških polj, ptic in anticne mitologije. Predvsem so motivi, ki jih slika, tesno povezani z domaco kraško pokrajino. Med motivi najbolj izstopa motiv ptice, ki je postala simbol umetnikove svobodne in nenadkriljive likovne govorice. Vsa njegova dela so torej povezana z naravo in živimi bitji. Za njegov opus je znacilna vsebinska in oblikovna enotnost. Sorodnih tem se je vedno loteval na nov nacin. Ob koncu sedemdesetih let 20.stoletja se je bolj posvetil slikarstvu, kasneje pa izdelavi tapiserij in kiparstvu.

3. Multimedija
Multimedija
Makuc Vladimir Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Makuc Vladimir
Spremljajte avtorja Makuc Vladimir

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!