Maleš Miha

Maleš Miha

Miha Maleš (1903-1987), slikar in grafik, je leta 1927 diplomiral na praški akademiji. Pred tem je slikarstvo študiral na zagrebški in dunajski akademiji. Leta 1930 je v Ljubljani odprl Umetniški salon Miha Maleš. Bil je tudi restavrator in trgovec, pisec, založnik in urednik. Bil je pobudnik skupine slikarjev, ki si je nadela ime Četrta generacija.Maleš sodi (ob Božidarju Jakcu) med pionirje slovenske grafike. Poleg tega je bil tudi mojster barvne monotipije. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Maleš Miha
1. Biografija
Opis

Miha Maleš (1903-1987), slikar in grafik, je leta 1927 diplomiral na praški akademiji. Pred tem je slikarstvo študiral na zagrebški in dunajski akademiji. Leta 1930 je v Ljubljani odprl Umetniški salon Miha Maleš. Bil je tudi restavrator in trgovec, pisec, založnik in urednik. Bil je pobudnik skupine slikarjev, ki si je nadela ime Četrta generacija.Maleš sodi (ob Božidarju Jakcu) med pionirje slovenske grafike. Poleg tega je bil tudi mojster barvne monotipije. V dvajsetih letih dvajsetega stoletja se je posvetil grafiki in izhajal iz secesije ter odmevov ekspresionizma (bil je pod vtisom ljudske umetnosti in vesnanov). V tridesetih letih so v njegovih delih vidni odmevi fauvistične geometrizacij in plastične nove stvarnosti. Po drugi svetovni vojni se je približal nadaljevalcem barvnega realizma in intimizma. Kasneje se v njegovih delih pojavljajo fantastične prvine. Slikal je portrete, cvetje, deklice, živali, krajino, religiozne in folklorne motive. Poleg slikarstva in grafike se je ukvarjal tudi s poslikavo cerkva (uničeno), s keramiko, oblikoval je slikana okna in knjižno opremo. Med leti 1936 in 1945 je izdajal prvo slovensko revijo za sodobno likovno ustvarajlnost "Umetnost". Leta 1977 je dobil Prešernovo nagrado za grafični, slikarski in ilustracijski opus. Leta 1980 pa je bila v Kamniku odprta stalna zbirka njegovih del.

2. Multimedija
Multimedija
Maleš Miha Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Maleš Miha
Spremljajte avtorja Maleš Miha

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja