Metzinger Valentin Janez

Metzinger Valentin Janez

Janez Valentin Metzinger, krščen 1699 leta, predstavlja osrednjo figuro slovenskega baročnega slikarstva. Slovenski slikar francoskega rodu je opravljal šolanje v Italiji, prva omemba Metzingerjevega bivanja v Ljubljani pa sega v leto 1927. V kranjski prestolnici, kjer se še danes nahaja največji del njegovega opusa, je živel in deloval okoli 30 let - vse do smrti leta 1759.

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Metzinger Valentin Janez
1. Biografija
Opis

Valentin Metzinger se je rodil v St. Avoldu v Loreni, na meji med Francijo in Habsburškim cesarstvom. Rodil se je staršema Françoisu Metzingerju ter Marii Magdaleni rojeni Goutt Valentini, katere predniki so izvirali iz Italije. Skupaj z bratom dvojčkom Jeanom Philipom, s katerim sta imela še enajst bratov in sester, sta bila krščena na velikonočno nedeljo, 19. aprila 1699. Metzinger je svoje prvo slikarsko znanje verjetno pričel pridobivati od mojstrov iz domačega okolja. O njegovemu izobraževanju ni ohranjenih pisnih virov, domneva pa se, da je bilo za oblikovanje Metzingerjevega slogovnega izraza ključno njegovo potovanje na Apeninski polotok, kjer naj bi slikar poglobil svoje znanje v glavnih slikarskih središčih tistega časa. V Metzingerjevem slikarstvu so posledično vidni vplivi akademizma v Rimu delujočih slikarjev, obenem pa ga strokovnjaki povezujejo z bavarskim barokom (ki je bil precej vplivan s strani italijanskih umetnikov). V njegovih delih so prav tako vidni vplivi beneškega slikarstva 17. in 18. stoletja. Prva omemba Metzingerjevega bivanja v Ljubljani sega v leto 1927. V kranjski prestolnici, kjer se še danes nahaja največji del njegovega opusa, je živel in deloval naslednjih 30 let. V viru je naveden kot "gewerbmässiger Maler", v kontekstu zapisa o plačilu prispevka za pridobitev mestnih pravic v knjigi prejemkov mesta Ljubljane. Že kmalu po prihodu v Ljubljano so Metzingerja pod svoje okrilje sprejeli frančiškani, s katerimi so povezana njegova prva naročila med letoma 1727 in 1730 za Novo mesto ter Brežice. V svoji karieri je nato sodeloval še s frančiškani iz Ljubljane, Kamnika in Nazarij ter na Hrvaškem v Jastrebarskem, Karlovcu, Samoboru, Klanjcu, Mariji Gorici in Trsatu. Med pomembnejše naročnike baročnega mojstra se uvrščajo tudi ljubljanski diskalceati, novomeški kapucini, župnije ljubljanske škofije, Jurij Frančišek Ksaver pl. Marotti, Simon Watschaunig, Anton Erberg, Janez Jakob Schilling, Maksimilijan Leopold Rasp, Franc Mihael Paglovec, Volk Vajkard Gallenberg, Franc Karl Schweiger – Lerchenfeld, Ernest Amadej Attems, Franc Henrik Raigersfeld, Jožef Franc Anton Auersperg, Johann Sigismund von Breckerfeld ter Leopold Lamberg. Večina Metzingerjevih del se nahaja v Ljubljani, Kamniku z okolico, Brežicah ter Novem mestu z okolico, njegova dela pa je danes najti tudi na Štajerskem, Passauu ter Trstu. Cevčeva je Metzingerju, vodilnemu ljubljanskemu slikarju svojega časa, pripisala več kot 500 del. Valentin Metzinger je umrl 12. marca 1759 v Ljubljani, star šestdeset let. Kljub temu, da Metzinger, vodilni slikar svojega časa, ni imel učencev v ožjem pomenu, je njegov vpliv viden v delih Antona Cebeja, Antona Mihaela Fayenza, Janeza Andreja Straussa ter Janeza Potočnika.

2. Multimedija
Multimedija
Metzinger Valentin Janez Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Metzinger Valentin Janez
Spremljajte avtorja Metzinger Valentin Janez

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja