Napotnik Ivan

Napotnik Ivan

Ivan Napotnik je bil slovenski akademski kipar. Po šolanju in bivanju na Dunaju, je nato po vojni živel in ustvarjal večinoma v domovini. Najbolj poznan je po svoji mali plastiki v lesu.

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Ivan Napotnik je bil slovenski akademski kipar. Po končani ljudski šoli je šolanje nadaljeval na umetno-obrtni šoli v Ljubljani. Med leti 1906–1908 je kot pomočnik delal v delavnici kiparja Franza Zeleznyja na Dunaju. Nato je od 1908–1912 študiral kiparstvo na dunajski Akademiji upodabljajočih umetnosti. Svoja dela je redno razstavljal v Ljubljani (Jakopičev paviljon) ter drugod (Zagreb, Dunaj itd.). Napotnik je kiparska dela izdeloval iz različnih materialov (kamen, glina), zlasti pa v lesu; najbolj poznan je po svoji mali plastiki v lesu. Viri: Milena KOREN BOŽIČEK – Mojca JENKO, Življenjska pot Ivana Napotnika (1888–1960), v: Ivan NAPOTNIK 1888–1960. Iz javnih in zasebnih zbirk = from public and private collections (Velenje, Galerija Velenje, 10. 3.–14. 6. 2006, Ljubljana, Narodna galerija, 14. 3.–21. 5. 2006), Ljubljana – Velenje 2006.

3. Multimedija
Multimedija
Napotnik Ivan Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Napotnik Ivan
Spremljajte avtorja Napotnik Ivan

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!