Napotnik Ivan

Napotnik Ivan

Ivan Napotnik je bil slovenski akademski kipar. Po šolanju in bivanju na Dunaju, je nato po vojni živel in ustvarjal večinoma v domovini. Najbolj poznan je po svoji mali plastiki v lesu.

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Napotnik Ivan
1. Biografija
Opis

Ivan Napotnik je bil slovenski akademski kipar. Po končani ljudski šoli je šolanje nadaljeval na umetno-obrtni šoli v Ljubljani. Med leti 1906–1908 je kot pomočnik delal v delavnici kiparja Franza Zeleznyja na Dunaju. Nato je od 1908–1912 študiral kiparstvo na dunajski Akademiji upodabljajočih umetnosti. Svoja dela je redno razstavljal v Ljubljani (Jakopičev paviljon) ter drugod (Zagreb, Dunaj itd.). Napotnik je kiparska dela izdeloval iz različnih materialov (kamen, glina), zlasti pa v lesu; najbolj poznan je po svoji mali plastiki v lesu. Viri: Milena KOREN BOŽIČEK – Mojca JENKO, Življenjska pot Ivana Napotnika (1888–1960), v: Ivan NAPOTNIK 1888–1960. Iz javnih in zasebnih zbirk = from public and private collections (Velenje, Galerija Velenje, 10. 3.–14. 6. 2006, Ljubljana, Narodna galerija, 14. 3.–21. 5. 2006), Ljubljana – Velenje 2006.

2. Multimedija
Multimedija
Napotnik Ivan Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Napotnik Ivan
Spremljajte avtorja Napotnik Ivan

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja