Perko Tomaž

Perko Tomaž

Tomaž Perko (1947), slikar, je leta 1971 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, Leta 1973 pa je zaključil podiplomski študij restavratorstva pri profesor Mirku Šubicu na ALU v Ljubljani.<br><br>Perko je vodilni slikar "slovenske krajine" svoje generacije. Njegova glavna motiva sta Kamniško-Savinjske Alpe in cerkniško jezero. Krajino upodablja tako realistično, da so predmeti skoraj tako natančno upodobljeni kot bi bili na fotografiji. V realistične krajine s pomočjo svetlobe in senc vnaša tudi romantično razpoloženje. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Tomaž Perko (1947), slikar, je leta 1971 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, Leta 1973 pa je zaključil podiplomski študij restavratorstva pri profesor Mirku Šubicu na ALU v Ljubljani.

Perko je vodilni slikar "slovenske krajine" svoje generacije. Njegova glavna motiva sta Kamniško-Savinjske Alpe in cerkniško jezero. Krajino upodablja tako realistično, da so predmeti skoraj tako natančno upodobljeni kot bi bili na fotografiji. V realistične krajine s pomočjo svetlobe in senc vnaša tudi romantično razpoloženje. Slika tudi portrete, pri katerih je značilno, da upodobljence navadno postavi na desno ali levo stran slike ter jih obda z zanje najbolj značilnim okoljem. Tako je na primer kamniški župan Tone Smolnikar upodobljen z veduto Kamniško-Savinjskih Alp. Upodobil je tudi nadškofa metropolita Franceta Krambergerja.

3. Multimedija
Multimedija
Perko Tomaž Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Perko Tomaž
Spremljajte avtorja Perko Tomaž

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!