Pirnat Janez

Pirnat Janez

Janez Pirnat se je rodil 25. septembra 1932 v Ljubljani. Risanja in modeliranja se je najprej učil pri očetu Nikolaju Pirnatu, po njegovi smrti pa v ateljeju kiparja Jakoba Savinška. Po zaključku gimnazije je pričel s študijem arhitekture, kasneje pa je nadaljeval študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1959 diplomiral. Študij je nadaljeval na specialni šoli za kiparstvo pri profesorju Karlu Putrihu. Kasneje je na Inštitutu za sociologijo in filozofijo študiral pri profesorju Borisu Ziherlu in profesorju Stanetu Mikužu. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Pirnat Janez
1. Biografija
Opis

Janez Pirnat se je rodil 25. septembra 1932 v Ljubljani. Risanja in modeliranja se je najprej učil pri očetu Nikolaju Pirnatu, po njegovi smrti pa v ateljeju kiparja Jakoba Savinška. Po zaključku gimnazije je pričel s študijem arhitekture, kasneje pa je nadaljeval študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1959 diplomiral. Študij je nadaljeval na specialni šoli za kiparstvo pri profesorju Karlu Putrihu. Kasneje je na Inštitutu za sociologijo in filozofijo študiral pri profesorju Borisu Ziherlu in profesorju Stanetu Mikužu. Študijsko se je izpopolnjeval v Italiji, Franciji, Švici, Nemčiji, Belgiji, Holandiji in Sovjetski zvezi. Leta 1967 je prejel Fordovo štipendijo in to leto delovno preživel v Združenih državah Amerike. Leta 1959 je pričel urejati odprti atelje na Siparu pri Umagu, hrvaška Istra. Od takrat redno obiskuje istrske kamnolome in tudi večino leta preživi in dela v Istri. V obdobju 1963 - 1964 je sodeloval pri organizaciji umetniškega mesta Grožnjan. Samostojno in skupinsko razstavlja od 1951 leta.

2. Multimedija
Multimedija
Pirnat Janez Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Pirnat Janez
Spremljajte avtorja Pirnat Janez

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja