Pirnat Nikolaj

Pirnat Nikolaj

Nikolaj Pirnat je bil slovenski slikar in kipar. Leta 1921 se je vpisal na umetnostno akademijo v Zagrebu, kjer je sprva študiral slikarstvo, nato pa se je prepisal na kiparski oddelek. Med drugimi sta ga poučevala profesorja Robert Frangeš Mihanović in Ivan Meštrović. Po dokončanem študiju se je preselil v Maribor, kasneje v Ljubljano. Svoja dela je razstavljal skupaj s skupino »Četra generacija« in Klubom neodvisnih. Izdeloval je predvsem kiparska dela (veliko portretne plastike), pa tudi slikarska. Delal je tudi kot ilustrator. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Pirnat Nikolaj
1. Biografija
Opis

Nikolaj Pirnat je bil slovenski slikar in kipar. Leta 1921 se je vpisal na umetnostno akademijo v Zagrebu, kjer je sprva študiral slikarstvo, nato pa se je prepisal na kiparski oddelek. Med drugimi sta ga poučevala profesorja Robert Frangeš Mihanović in Ivan Meštrović. Po dokončanem študiju se je preselil v Maribor, kasneje v Ljubljano. Svoja dela je razstavljal skupaj s skupino »Četra generacija« in Klubom neodvisnih. Izdeloval je predvsem kiparska dela (veliko portretne plastike), pa tudi slikarska. Delal je tudi kot ilustrator. Viri: Nina PIRNAT SPAHIĆ, Življenje in delo Nikolaja Pirnata = Life and Work of Nikolaj Pirnat, v: Nikolaj Pirnat. Razstave ob 100-letnici rojstva (Ljubljana, Muzej novejše zgodovine Slovenije, 8. december 2003–31. marec 2004, Galerija Cankarjevega doma, 8. december 2003–8. februar 2004, Narodna in univerzitetna knjižica Ljubljana, 23. december 2003–21. januar 2004, Mestni muzej Idrija – Muzej za Idrijsko in Cerkljansko, 8. april–2. maj 2004), Ljubljana 2003.

2. Multimedija
Multimedija
Pirnat Nikolaj Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Pirnat Nikolaj
Spremljajte avtorja Pirnat Nikolaj

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja