Sottler Alenka

Sottler Alenka

Alenka Sottler (1958), slikarka in ilustratorka, je leta 1981 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1983 pa je na ljubljanski likovni akademiji koncala tudi specialko za slikarstvo. <br><br>Dela Alenke Sotter odlikuje risarska spretnost in natancnost izvedbe, ki jima je dodana tudi obcutljivost za barvne nianse. Od leta 1986, ko je naslikala prve ilustracije za revijo Kekec, se kot svobodna umetnica posveca predvsem ilustracijam mladinske literature. Ilustratorstvo jo je tako prevzelo, da se odtlej posveca predvsem le temu. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Alenka Sottler (1958), slikarka in ilustratorka, je leta 1981 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1983 pa je na ljubljanski likovni akademiji koncala tudi specialko za slikarstvo.

Dela Alenke Sotter odlikuje risarska spretnost in natancnost izvedbe, ki jima je dodana tudi obcutljivost za barvne nianse. Od leta 1986, ko je naslikala prve ilustracije za revijo Kekec, se kot svobodna umetnica posveca predvsem ilustracijam mladinske literature. Ilustratorstvo jo je tako prevzelo, da se odtlej posveca predvsem le temu. V razlicnih slikarskih in risarskih tehnikah je ilustrirala prek 35 knjig.

Za svoje delo je dobila številna priznanja tako doma kot tudi v tujini. Med njimi tudi nagrado bienala evropske ilustracije na Japonskem. Leta 1981 je dobila študentsko prešernovo nagrado. Leta 2005 je dobila Levstikovo nagrado in leta 2006 Nagrado Hinka Smrekarja za ilustracijo. Leta 2007 so bile njene ilustracije izbrane za razstavo v Muzeju ameriške ilustracije v New Yorku. Cikel graficnih jedkanic, s katerimi je pospremila pesm Malcolma de Chazala, pa je trenutno na ogled v pariški Galeriji West-Ist.

3. Multimedija
Multimedija
Sottler Alenka Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Sottler Alenka
Spremljajte avtorja Sottler Alenka

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!