Sottler Alenka

Sottler Alenka

Alenka Sottler (1958), slikarka in ilustratorka, je leta 1981 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1983 pa je na ljubljanski likovni akademiji končala tudi specialko za slikarstvo. Dela Alenke Sotter odlikuje risarska spretnost in natančnost izvedbe, ki jima je dodana tudi občutljivost za barvne nianse. Od leta 1986, ko je naslikala prve ilustracije za revijo Kekec, se kot svobodna umetnica posveča predvsem ilustracijam mladinske literature. Ilustratorstvo jo je tako prevzelo, da se odtlej posveča predvsem le temu. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Sottler Alenka
1. Biografija
Opis

Alenka Sottler (1958), slikarka in ilustratorka, je leta 1981 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1983 pa je na ljubljanski likovni akademiji končala tudi specialko za slikarstvo. Dela Alenke Sotter odlikuje risarska spretnost in natančnost izvedbe, ki jima je dodana tudi občutljivost za barvne nianse. Od leta 1986, ko je naslikala prve ilustracije za revijo Kekec, se kot svobodna umetnica posveča predvsem ilustracijam mladinske literature. Ilustratorstvo jo je tako prevzelo, da se odtlej posveča predvsem le temu. V različnih slikarskih in risarskih tehnikah je ilustrirala prek 35 knjig.Za svoje delo je dobila številna priznanja tako doma kot tudi v tujini. Med njimi tudi nagrado bienala evropske ilustracije na Japonskem. Leta 1981 je dobila študentsko prešernovo nagrado. Leta 2005 je dobila Levstikovo nagrado in leta 2006 Nagrado Hinka Smrekarja za ilustracijo. Leta 2007 so bile njene ilustracije izbrane za razstavo v Muzeju ameriške ilustracije v New Yorku. Cikel grafičnih jedkanic, s katerimi je pospremila pesm Malcolma de Chazala, pa je trenutno na ogled v pariški Galeriji West-Ist.

2. Multimedija
Multimedija
Sottler Alenka Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Sottler Alenka
Spremljajte avtorja Sottler Alenka

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja