Spacal Lojze

Spacal Lojze

Lojze Spacal (1907-2000), slikar in grafik, se je leta 1932 izšolal na umetnostnem liceju v Benetkah. V Rimu je leta 1934 postal profesor risanja in leta 1935 poučeval tudi na strokovnih šolah v Trstu. Leta 1936 se je vpisal na višjo umetnostno šolo v Monzi in zasebno študiral na Akademiji Brera v Milanu. Leta 1974 je prejel Prešernovo nagrado za grafični in slikarski opus. Spacal je bil eden izmed najpomembnejših svetovno priznanih predstavnikov sodobne grafične umetnosti. V njegovih delih se kaže ljubezen do Krasa. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Spacal Lojze
1. Biografija
Opis

Lojze Spacal (1907-2000), slikar in grafik, se je leta 1932 izšolal na umetnostnem liceju v Benetkah. V Rimu je leta 1934 postal profesor risanja in leta 1935 poučeval tudi na strokovnih šolah v Trstu. Leta 1936 se je vpisal na višjo umetnostno šolo v Monzi in zasebno študiral na Akademiji Brera v Milanu. Leta 1974 je prejel Prešernovo nagrado za grafični in slikarski opus. Spacal je bil eden izmed najpomembnejših svetovno priznanih predstavnikov sodobne grafične umetnosti. V njegovih delih se kaže ljubezen do Krasa. Kraška motivika je vseskozi prežeta s čustvenimi vzgibi in trenutnimi doživljaji. Še posebej je upodabljal Kras v skromnih odtenkih in zimskih tonih, ko Kras zaživi v vsej svoji lepoti in dramatičnosti. V začetnih delih se kaže poetična simbolika neresničnega sveta. Sam je večkrat dejal, da mora biti likovna umetnina kot glasba: opojna, zamaknjena in slišna v tišini. Razstavljal je tako doma kot na tujem (Milano, Rim, Benetke, Firence, Moskva, Leningrad, Praga, Varšava, Beograd, Zagreb). Njegova dela sta odkupilli Galerija sodobne umetnosti v Rimu in Galerija sodobne umetnosti v Milanu. Prisotna pa so tudi v številnih zasebnih zbirkah doma in v tujini. Povabljen je bil na Quadriennalo v Rim in na Bienalle v Benetkah. Na beneškem Bienallu se je predstavil leta 1948, 1954 in 1958, ko je prevzel eno izmed vodilnih mest v italijanski grafiki. Njegovo javno umetniško delovanje se je pričelo leta 1937 s skupinsko razstavo v Trstu. Tri leta kasneje pa je imel v istem mestu že lprvo samostojno razstavo. Uveljavil se je tudi z monumentalnimi freskami v župni cerkvi v Gradnu v goriških brdih in z dekoracijami na oceanskih parnikih. Umetniku in njegovemu delu je posvečena Galerija Lojzeta Spacala v Štanjelu.

2. Multimedija
Multimedija
Spacal Lojze Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Spacal Lojze
Spremljajte avtorja Spacal Lojze

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja