Sternen Matej

Sternen Matej

Matej Sternen (Strnen) (1870-1949), slikar, grafik, risar, restavrator, je bil leta 1893 zaradi risarskega talenta sprejet v tretji letnik Akademije za upodabljajoco umetnost na Dunaju, kjer je ostal vse do leta 1896 (prof. L'Allemand). Med leti 1898 in 1899 je študiral na specialki za zgodovinsko slikarstvo pri prof. K. Pochwalskem. Leta 1899 je odšel v München v šolo Antona Ažbeta in tam ostal vse do uciteljeve smrti leta 1905. V Münchnu je spoznal slikarja Riharda Jakopica in Matija Jamo ter ponovno srecal Ivana Groharja. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Matej Sternen (Strnen) (1870-1949), slikar, grafik, risar, restavrator, je bil leta 1893 zaradi risarskega talenta sprejet v tretji letnik Akademije za upodabljajoco umetnost na Dunaju, kjer je ostal vse do leta 1896 (prof. L'Allemand). Med leti 1898 in 1899 je študiral na specialki za zgodovinsko slikarstvo pri prof. K. Pochwalskem. Leta 1899 je odšel v München v šolo Antona Ažbeta in tam ostal vse do uciteljeve smrti leta 1905. V Münchnu je spoznal slikarja Riharda Jakopica in Matija Jamo ter ponovno srecal Ivana Groharja. Sternen je namrec leta 1891 obiskoval Državno obrtno šolo v Gradcu in se tam seznanil z Groharjem in Jožetom Plecnikom, ki mu je pomagal pri risanju nacrtov za arhitekta Theyerja, graditelja nekaterih ljubljanskih hiš. Sternen, Grohar, Jakopic in Jama so leta 1904 prvic skupaj razstavljali pod imenom Sava pri Miethkeju na Dunaju, leta 1909 pa prvic tudi doma na Slovenski umetniški razstavi v Jakopicevem paviljonu v Ljubljani.

Znanih je okrog 300 Sternenovih oljnih slik, ceprav jih je verjetno naredil še vec. Nad 1000 risb hrani Narodna galerija v Ljubljani. Na slikah je skušal z odtenki in nanosi cistih barv podati vtis življenja in gibanja. Najbolj ga je zanimalo slikanje ženskega telesa. Ob ženskih aktih je rad tudi portretiral. Njegova zgodnja dela kažejo še skrajni plenerizem. Po šolanju pri Ažbetu v Münchnu pa se je oblikovala njegova trdno komponirana risba. Impresionisticna dela so nastala med leti 1904 in 1911.

Sternen je bil vsestransko dejaven likovni umetnik. Med leti 1907 in 1908 sta imela z Jakopicem zasebno slikarsko šolo. Med prvo svetovno vojno je na fronti in v zaledju delal kot risar, fotograf, restavrator. Po vojni si je sezidal hišo z ateljejem na Mirju v Ljubljani. Od leta 1929 je bil honorarni, od leta 1924 do druge svetovne vojne pa redni ucitelj risanja na oddelku za arhitekturo Tehnicne fakultete v Ljubljani. Vzporedno je ucil na slikarski šoli Probuda (eden izmed njegovih ucencev je tudi France Godec). Nekaj let je kot strokovnjak za varstvo spomenikov delal tudi za Centralno komisijo na Dunaju, za spomeniški urad in za Narodno galerijo v Ljubljani. Bil je tudi pomemben restavrator. Med drugim je restavriral stensko poslikavo v cerkvi sv. Primoža nad Kamnikom, v Muljavi pri Sticni in v Gracarjevem Turnu. Izkazal pa se je tudi kot avtor poslikave prezbiterija v Trnovski cerkvi v Ljubljani (1901) in oboka ladje v Franciškanski cerkvi v Ljubljani (1934-36). Med leti 1939-1940 je naredil freske v grajski kleti v Mariboru, ki pa so danes preslikane.

3. Multimedija
Multimedija
Sternen Matej Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Sternen Matej
Spremljajte avtorja Sternen Matej

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!