Stoviček Vladimir

Stoviček Vladimir

Vladimir Štovicek (Stovicek) (1896-1989), kipar in medaljer, je leta 1923 diplomiral na Akademiji upodabljajocih umetnosti v Pragi. Leta 1921 je prvic razstavljal z ostalimi gojenci praške akademije. Svojo umetniško pot je zacel leta 1909, ko se je vpisal na umetnoobrtno šolo v Ljubljani. Nato se je leta 1913 prvic podal v Prago, kjer je nekaj casa delal kot pomocnik v ateljeju Rodinovega ucenca Josipa Maratka, Jana Štursa in kiparja Sucharda in obiskoval vecerne tecaje na praški umetnoobrtni šoli. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Vladimir Štovicek (Stovicek) (1896-1989), kipar in medaljer, je leta 1923 diplomiral na Akademiji upodabljajocih umetnosti v Pragi. Leta 1921 je prvic razstavljal z ostalimi gojenci praške akademije. Svojo umetniško pot je zacel leta 1909, ko se je vpisal na umetnoobrtno šolo v Ljubljani. Nato se je leta 1913 prvic podal v Prago, kjer je nekaj casa delal kot pomocnik v ateljeju Rodinovega ucenca Josipa Maratka, Jana Štursa in kiparja Sucharda in obiskoval vecerne tecaje na praški umetnoobrtni šoli. Pred prvo svetovno vojno se je vrnil v domovino, kjer je ostal do leta 1919, ko je ponovno odšel v Prago in se vpisal na tamkajšnjo umetnostno akademijo. Med leti 1926 in 1931 je živel v Parizu. Sprva je samostojno kiparil v ateljeju, nato pa se je zaposlil v veliki kamnoseški delavnici, kjer je klesal portrete in sodeloval tudi s kiparjem Antoinom Bourdellom.

Štovicek velja za liricno razoloženega kiparja. Za njegovo kiparstvo pa je znacilna jasnost cistih oblik in linij. Je iskalec zakljucene plasticne forme. Slogovno gre za tip mešcanskega kiparstva druge polovice 19.stoletja, kjer se mešajo romanticne in klasicistilcne prvine. Rad je delal predvsem portrete v kamnu in bronu. Med prostimi plastikami prevaldujejo ženske figure.

Štovicek je zacetnik medaljerstva pri nas. Znane so njegove medalje in plakete s portreti znamenitih slovenskih osebnosti. Leta 1977 je obcini Krško zapustil vsa svoja dela in svoj atelje, ki jih hrani Galerija Vladimirja Štovicka v pristavi leskovškega gradu v Krškem.

3. Multimedija
Multimedija
Stoviček Vladimir Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Stoviček Vladimir
Spremljajte avtorja Stoviček Vladimir

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!