Stroj Mihael

Stroj Mihael

Mihael Stroj (1803-1871), slikar, je med leti 1821 in 1825 obiskoval Akademijo likovnih umetnosti na Dunaju. Po nekaterih virih naj bi se nato izpopolnjeval v Benetkah in Rimu. Od leta 1830 do 1842 je živel in deloval v Zagrebu in pridobil sloves odlicnega portretista bogatih zagrebških mešcanov. Po prihodu v Ljubljano leta 1842 je nadaljeval s slikanjem mešcanskih potretov znamenitih Ljubljancanov. <BR><BR>Stroja uvršcamo med slovenske bidermajerske slikarje, ceprav se v njegovih delih odražajo tudi klasicisticne in realisticne prvine. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Mihael Stroj (1803-1871), slikar, je med leti 1821 in 1825 obiskoval Akademijo likovnih umetnosti na Dunaju. Po nekaterih virih naj bi se nato izpopolnjeval v Benetkah in Rimu. Od leta 1830 do 1842 je živel in deloval v Zagrebu in pridobil sloves odlicnega portretista bogatih zagrebških mešcanov. Po prihodu v Ljubljano leta 1842 je nadaljeval s slikanjem mešcanskih potretov znamenitih Ljubljancanov.

Stroja uvršcamo med slovenske bidermajerske slikarje, ceprav se v njegovih delih odražajo tudi klasicisticne in realisticne prvine. Vec realizma je pri moških potretih, ceprav je slikar podobe svojih potretirancev idealiziral. Površina njegovih platen je gladka. Pri ženskih portretih slikar navdušeno in natancno oblikuje nežno grajene roke, obraze, skrbno pazi na vsak košcek nakita (kakšen kos ga vcasih celo sam doda) in prefinjeno oblikuje cvetje v znamenite bidermajesrke šopke. Pri portretiranju mladenk si dovoli tudi vec barvne svobode. pri njih naceloma uporablja svetle barve, medtem ko pri moških potretih prevladuje pretežno crna barva, ton je hladen in površina platna gladka. Slikar je izjemno dobro slikal cipke na oblacilih in posnemal mehkobo bele svile ali pa krzna. Pri portretih je naceloma uporabljal iste rekvizite (zavese, naslanjac, ogrinjala).

Stroj je poleg potretov slikal tudi cerkvene kompozicije, žanrske motive in zgodovinske slike. Njegova dela krasjo stalne zbirke razlicnih muzejev in galerij. Veliko del je še vedno last zasebnih zbiralcev in dedišcina narocnikov.

3. Multimedija
Multimedija
Stroj Mihael Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Stroj Mihael
Spremljajte avtorja Stroj Mihael

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!