Stroj Mihael

Stroj Mihael

Mihael Stroj (1803-1871), slikar, je med leti 1821 in 1825 obiskoval Akademijo likovnih umetnosti na Dunaju. Po nekaterih virih naj bi se nato izpopolnjeval v Benetkah in Rimu. Od leta 1830 do 1842 je živel in deloval v Zagrebu in pridobil sloves odličnega portretista bogatih zagrebških meščanov. Po prihodu v Ljubljano leta 1842 je nadaljeval s slikanjem meščanskih potretov znamenitih Ljubljančanov. Stroja uvrščamo med slovenske bidermajerske slikarje, čeprav se v njegovih delih odražajo tudi klasicistične in realistične prvine. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Stroj Mihael
1. Biografija
Opis

Mihael Stroj (1803-1871), slikar, je med leti 1821 in 1825 obiskoval Akademijo likovnih umetnosti na Dunaju. Po nekaterih virih naj bi se nato izpopolnjeval v Benetkah in Rimu. Od leta 1830 do 1842 je živel in deloval v Zagrebu in pridobil sloves odličnega portretista bogatih zagrebških meščanov. Po prihodu v Ljubljano leta 1842 je nadaljeval s slikanjem meščanskih potretov znamenitih Ljubljančanov. Stroja uvrščamo med slovenske bidermajerske slikarje, čeprav se v njegovih delih odražajo tudi klasicistične in realistične prvine. Več realizma je pri moških potretih, čeprav je slikar podobe svojih potretirancev idealiziral. Površina njegovih platen je gladka. Pri ženskih portretih slikar navdušeno in natančno oblikuje nežno grajene roke, obraze, skrbno pazi na vsak košček nakita (kakšen kos ga včasih celo sam doda) in prefinjeno oblikuje cvetje v znamenite bidermajesrke šopke. Pri portretiranju mladenk si dovoli tudi več barvne svobode. pri njih načeloma uporablja svetle barve, medtem ko pri moških potretih prevladuje pretežno črna barva, ton je hladen in površina platna gladka. Slikar je izjemno dobro slikal čipke na oblačilih in posnemal mehkobo bele svile ali pa krzna. Pri portretih je načeloma uporabljal iste rekvizite (zavese, naslanjač, ogrinjala).Stroj je poleg potretov slikal tudi cerkvene kompozicije, žanrske motive in zgodovinske slike. Njegova dela krasjo stalne zbirke različnih muzejev in galerij. Veliko del je še vedno last zasebnih zbiralcev in dediščina naročnikov.

2. Multimedija
Multimedija
Stroj Mihael Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Stroj Mihael
Spremljajte avtorja Stroj Mihael

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja