Stupica Gabrijel

Stupica Gabrijel

Akademski slikar Gabrijel Stupica se je rodil 21. marca 1913 v Dražgošah. Leta 1931 je zaključil realko v Ljubljani, nato pa študiral na Likovni akademiji v Zagrebu pri profesorju Ljubu Babiću. Po končanem študiju leta 1937 je skoraj desetletje živel in delal v Zagrebu. Le redko je razstavljal v Sloveniji, večkrat z Neodvisnimi. Leta 1946 se je preselil v Ljubljano, kjer je na povabilo Božidarja Jakca prevzel profesorsko mesto za slikarstvo na novoustanovljeni Akademiji za likovno umetnost. Do upokojitve leta 1977 je bil tudi dvakrat rektor ustanove. Poleg slikarstva se je občasno ukvarjal še s scenografijo in grafiko.

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Stupica Gabrijel
1. Biografija
Opis

Akademski slikar Gabrijel Stupica se je rodil 21. marca 1913 v Dražgošah. Leta 1931 je zaključil realko v Ljubljani, nato pa študiral na Likovni akademiji v Zagrebu pri profesorju Ljubu Babiću. Po končanem študiju leta 1937 je skoraj desetletje živel in delal v Zagrebu. Le redko je razstavljal v Sloveniji, večkrat z Neodvisnimi. Leta 1946 se je preselil v Ljubljano, kjer je na povabilo Božidarja Jakca prevzel profesorsko mesto za slikarstvo na novoustanovljeni Akademiji za likovno umetnost. Do upokojitve leta 1977 je bil tudi dvakrat rektor ustanove. Študijsko se je izpopolnjeval na potovanjih v tujino, pogosto je hodil v Benetke in Pariz. Univerza v Ljubljani mu je 1986 podelila naslov zaslužnega profesorja. Izvoljen je bil za dopisnega člana Jugoslovanske akademije znanosti v Zagrebu (1966), za dopisnega (1977) in rednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti (1983). Štirikrat je dobil Prešernovo nagrado (1948, 1950, 1957 in za življenjsko delo 1981), pa tudi Jakopičevo (1970) in nagrado Avnoja (1977). Poleg slikarstva se je občasno ukvarjal še s scenografijo in grafiko. Velja za eno osrednjih umetniških osebnosti v Sloveniji in v Jugoslaviji v drugi polovici 20. stoletja. Znan je tudi v tujini, zlasti v Nemčiji. Za svoje delo je prejel veliko domačih in mednarodnih priznanj in nagrad. Razstavljal je na mnogih samostojnih in skupinskih prireditvah doma in v tujini. Poročen je bil z ilustratorko in slikarko Marlenko Stupica. Ilustratorki pa sta postali tudi hči Marija Lucija in vnukinja Hana Stupica. 19. decembra 1990 je umrl v Kliničnem centru v Ljubljani zaradi odpovedi srca.

2. Multimedija
Multimedija
Stupica Gabrijel Glavna fotografija

Vir fotografij

SAZU - www.sazu.si

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Stupica Gabrijel
Spremljajte avtorja Stupica Gabrijel

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja