Šubic Janez

Šubic Janez

Janez Šubic (1850-1889), slikar, je kot otrok pomagal v znameniti podobarski delavnici očeta Štefana Šubica v Poljanski dolini, iz katere so izšli številni slovenski slikarji, med njimi tudi brat Janeza Jurij Šubic. Nato ga je oče dal v uk v delavnico slovenskega slikarja Janeza Wolfa v Ljubljano. Wolf mu je utrl pot na slikarske akademije v Benetkah, Rimu in na Dunaju, kjer je delal v delavnici znamenitega avstrijskega akademskega slikarja Hansa Makarta.<BR><BR>Šubičevo slikarstvo vseskozi temelji na mešanici med romantiko in realizmom. Akademski realizem se kaže v številnih potretih. ... ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Janez Šubic (1850-1889), slikar, je kot otrok pomagal v znameniti podobarski delavnici očeta Štefana Šubica v Poljanski dolini, iz katere so izšli številni slovenski slikarji, med njimi tudi brat Janeza Jurij Šubic. Nato ga je oče dal v uk v delavnico slovenskega slikarja Janeza Wolfa v Ljubljano. Wolf mu je utrl pot na slikarske akademije v Benetkah, Rimu in na Dunaju, kjer je delal v delavnici znamenitega avstrijskega akademskega slikarja Hansa Makarta.

Šubičevo slikarstvo vseskozi temelji na mešanici med romantiko in realizmom. Akademski realizem se kaže v številnih potretih. Romantika pa preveva njegove krajinske študije. V portretih domačih ljudi je skušal poveličevati slovenskega kmečkega človeka.

3. Multimedija
Multimedija
Šubic Janez Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Šubic Janez
Spremljajte avtorja Šubic Janez

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!