Šuštaršič Marko

Šuštaršič Marko

Marko Šuštaršic (1927-1976), slikar in grafik, je leta 1951 diplomiral na Akademiji upodabljajocih umetnosti v Ljubljani. Leta 1953 je opravil specialko za zidno slikarstvo pri prof. Slavku Pengovu. Izpopolnjeval se je v grafiki pri J. Friedländerju v Parizu, nato v Amsterdamu in v Haagu. Bil je clan Skupine 53 in Grupe 69. Od leta 1973 je bil docent na ALU v Ljubljani.<BR><BR>Šuštaršicevo slikarstvo kaže odmeve italijanskega magicnega realizma oziroma nadrealizma, poparta in nove figuralike, ki jih je umetnik prilgaodil svojemu osebnemu izrazu. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Marko Šuštaršic (1927-1976), slikar in grafik, je leta 1951 diplomiral na Akademiji upodabljajocih umetnosti v Ljubljani. Leta 1953 je opravil specialko za zidno slikarstvo pri prof. Slavku Pengovu. Izpopolnjeval se je v grafiki pri J. Friedländerju v Parizu, nato v Amsterdamu in v Haagu. Bil je clan Skupine 53 in Grupe 69. Od leta 1973 je bil docent na ALU v Ljubljani.

Šuštaršicevo slikarstvo kaže odmeve italijanskega magicnega realizma oziroma nadrealizma, poparta in nove figuralike, ki jih je umetnik prilgaodil svojemu osebnemu izrazu. Sprva so njegova dela odsevala magicno temno barvite staticne podobe z mediteransko arhitekturo, negibnimi figurami v pokrajini, fantazijskimi interierji v irealni, odrski osvetljavi ter razpadlimi hišami. Z njimi je skušal simbolizirati anonimne cloveške usode. Kasneje je motve spremenil v ploskovna prizorišca in domišljijske kompozicije (starinsko pohištvo, eroticno obarvani ženski akti) in z njimi simboliziral pravljicno obarvan svet spominov, samote in hrepenenj. Sledilo je obdobje, ko so njegove slike dopolnjevali geometrijski liki. Nato pa je v zadnjem ciklu po letu 1974 pred olivno zeleno nagubano gorato metafizicno pokrajino v duhu fotografskega realizma razpostavil odtujeno otrple prizore iz zgodovine ali sodobnega življenja.

Šuštaršic je leta 1962 prejel Nagrado prešernovega sklada za slikarski opus.

3. Multimedija
Multimedija
Šuštaršič Marko Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Šuštaršič Marko
Spremljajte avtorja Šuštaršič Marko

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!