Tutta Klavdij

Tutta Klavdij

Klavdij Tutta (1958), slikar in grafik, je leta 1982 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1984 je koncal specialko za grafiko pri prof. Bogdanu Borcicu. Leta 1993 je ustanovil mednarodno likovno delavnico "Slovenija, odprta za umetnost", ki poteka vsako leto na Sinjem Vrhu nad Ajdovšcino.<br><br>Tutta je izrazit predstavnik t.i. "Nove podobe". Razpoznavni slikarjev motiv je motiv ocesa, ki se pojavlja skozi ves njegov opus. Snov za svoje slike crpa iz meditaranske narave. Rad ima barve, ki še bolj poudarijo atmosfero mediterana. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Klavdij Tutta (1958), slikar in grafik, je leta 1982 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1984 je koncal specialko za grafiko pri prof. Bogdanu Borcicu. Leta 1993 je ustanovil mednarodno likovno delavnico "Slovenija, odprta za umetnost", ki poteka vsako leto na Sinjem Vrhu nad Ajdovšcino.

Tutta je izrazit predstavnik t.i. "Nove podobe". Razpoznavni slikarjev motiv je motiv ocesa, ki se pojavlja skozi ves njegov opus. Snov za svoje slike crpa iz meditaranske narave. Rad ima barve, ki še bolj poudarijo atmosfero mediterana. Bogat opus je umetnik sam razdelil na enotne sklope s pomenskimi naslovi, na primer: cikel "Tocke". Ves cas se slikarski elementi prepletajo s plasticnimi. Ponavadi so dodani kiparski dodatki, ki vcasih postanejo samostojni objekti. V osemdesetih letih je mediteransko krajino spremenil v miticno pokrajino, v katero so bili ukljuceni žrtveni biki, avtoportretno obarvane ujete ptice in menhirji. Nato je sledilo obdobje igrivih, pravljicnih pejsažev z motivi cipres. V zadnjih letih je v ciklu z naslovom "Potovanje sonca" slikarsko polje razdelil v vec pasov. Pojavljajo se simboli, arhetipi in znamenja. Hkrati se je odrekel, zanj znacilni, pripovednosti.

Slika tudi v tehniki akvarela, ukvarja se z grafiko, dela steklene kipce in se ukvarja s fotografijo. V zadnjem casu pa je pogosta tehnika kolaža. Za obdobje 2001-2002 je prejel Veliko Prešernovo plaketo Mestne obcine Kranj.

3. Multimedija
Multimedija
Tutta Klavdij Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Tutta Klavdij
Spremljajte avtorja Tutta Klavdij

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!