Tutta Klavdij

Tutta Klavdij

Klavdij Tutta (1958), slikar in grafik, je leta 1982 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1984 je končal specialko za grafiko pri prof. Bogdanu Borčiću. Leta 1993 je ustanovil mednarodno likovno delavnico "Slovenija, odprta za umetnost", ki poteka vsako leto na Sinjem Vrhu nad Ajdovščino.Tutta je izrazit predstavnik t.i. "Nove podobe". Razpoznavni slikarjev motiv je motiv očesa, ki se pojavlja skozi ves njegov opus. Snov za svoje slike črpa iz meditaranske narave. Rad ima barve, ki še bolj poudarijo atmosfero mediterana. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Tutta Klavdij
1. Biografija
Opis

Klavdij Tutta (1958), slikar in grafik, je leta 1982 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1984 je končal specialko za grafiko pri prof. Bogdanu Borčiću. Leta 1993 je ustanovil mednarodno likovno delavnico "Slovenija, odprta za umetnost", ki poteka vsako leto na Sinjem Vrhu nad Ajdovščino.Tutta je izrazit predstavnik t.i. "Nove podobe". Razpoznavni slikarjev motiv je motiv očesa, ki se pojavlja skozi ves njegov opus. Snov za svoje slike črpa iz meditaranske narave. Rad ima barve, ki še bolj poudarijo atmosfero mediterana. Bogat opus je umetnik sam razdelil na enotne sklope s pomenskimi naslovi, na primer: cikel "Točke". Ves čas se slikarski elementi prepletajo s plastičnimi. Ponavadi so dodani kiparski dodatki, ki včasih postanejo samostojni objekti. V osemdesetih letih je mediteransko krajino spremenil v mitično pokrajino, v katero so bili uključeni žrtveni biki, avtoportretno obarvane ujete ptice in menhirji. Nato je sledilo obdobje igrivih, pravljičnih pejsažev z motivi cipres. V zadnjih letih je v ciklu z naslovom "Potovanje sonca" slikarsko polje razdelil v več pasov. Pojavljajo se simboli, arhetipi in znamenja. Hkrati se je odrekel, zanj značilni, pripovednosti. Slika tudi v tehniki akvarela, ukvarja se z grafiko, dela steklene kipce in se ukvarja s fotografijo. V zadnjem času pa je pogosta tehnika kolaža. Za obdobje 2001-2002 je prejel Veliko Prešernovo plaketo Mestne občine Kranj.

2. Multimedija
Multimedija
Tutta Klavdij Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Tutta Klavdij
Spremljajte avtorja Tutta Klavdij

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja