Vavpotič Ivan

Vavpotič Ivan

Ivan Vavpotič (1877-1943), slikar, ilustrator in scenograf, je med leti 1898 in 1900 študiral na umetnostni akademiji v Pragi (pri prof. V. Brožiku, Pirnerju in V. Hynaisu). Med leti 1900-1901 se je izpopolnjeval v Parizu v ateljeju B. Constanta, pozneje pa v ateljeju Alfonza Muche. Med leti 1901 in 1902 je svoje znanje slikarstva dopolnjeval v privatnem ateljeju na Dunaju, nato pa med leti 1902 in 1905 spet na umetnosti akademiji v Pragi pri prof. Hynaisu.

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Vavpotič Ivan
1. Biografija
Opis

Ivan Vavpotič (1877-1943), slikar, ilustrator in scenograf, je med leti 1898 in 1900 študiral na umetnostni akademiji v Pragi (pri prof. V. Brožiku, Pirnerju in V. Hynaisu). Med leti 1900-1901 se je izpopolnjeval v Parizu v ateljeju B. Constanta, pozneje pa v ateljeju Alfonza Muche. Med leti 1901 in 1902 je svoje znanje slikarstva dopolnjeval v privatnem ateljeju na Dunaju, nato pa med leti 1902 in 1905 spet na umetnosti akademiji v Pragi pri prof. Hynaisu. Leta 1903 se je na Dunaju srečal z umetniki, ki so ustanovili klub Vesna, vendar pa se je od njih ločeval po motiviki. Leta 1905 je postal učitelj prostoročnega risanja in umetnostne zgodovine na Strakovi akademiji v Pragi. Leta 1906 se je vrnil v domovino in postal učitelj risanja na državni realki v Idriji. Tu je ostal vse do leta 1910, ko se je odpravil v Ljubljano. Vse do prve svetovne vojne je bil svobodni slikar. Med leti 1915 in 1918 je bil vojni slikar na Primorskem. V tem času je slikarsko dokumetniral vojna prizorišča, upodabljal vojaško motiviko in portretiral oficirje. Leta 1927 se je zaposlil kot prvi poklicni scenograf Slovenskega narodnega gledališča in opere v Ljubljani. V tem času so nastali številni scenski osnutki, med njimi tudi znameniti osnutki za Grumov "Dogodek v mestu Gogi" in Kogojeve "Črne maske". Leta 1928 ga je prosvetni minister imenoval za profesorja. Po letu 1929 se je spet posvetil le slikarskemu poklicu. Vavpotičevo slikarsko delo uvrščamo v meščanski realizem, saj nam njegovo slikarstvo kaže podobo tedanjega slovenskega meščanstva in njegovih idealov. Rad je namreč slikal realnost, kot jo je mogoče dojeti s prostim očesom. Realizem se v njegovih delih večkrat premeša z elementi secesije, simbolizma in impresionizma. V nekaterih svojih zadnjih delih pa se je približal celo barvnemu realizmu. Sam je zapisal (I. Vavpotič, Življenje Ivana Vavpotiča, Umetnost, VII, 1942-1943 XX-XXI), da je območje njegovega dela portretno slikarstvo, čeprav danes vemo, da je njegov opus izrazito širši. Slikal je krajine, tihožitja, figuralne kompozicije. Veliko se je ukvarjal tudi s knjižno ilustracijo, v obodbju, ko je bil poklicni scenograf državnega gledališča in opere, tudi s scenografijo, ustvaril pa je tudi prve jugoslovanske znamke ("Verigarji").

2. Multimedija
Multimedija
Vavpotič Ivan Glavna fotografija

Vir fotografij

Ivan Vavpotic (190?). URN:NBN:SI:IMG-F25HKMWQ from https://www.dlib.si

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Vavpotič Ivan
Spremljajte avtorja Vavpotič Ivan

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja