Vidmar Drago

Vidmar Drago

Drago Vidmar (1901-1982), slikar, grafik in likovni pedagog, se je leta 1924 vpisal na Kraljevsko akademijo za umetnost in umetno obrt v Zagrebu. Po prvem letniku je študij prekinil in odšel v Pariz. Že leta 1919 je za kratek čas obiskal Dunaj in si nabral nekaj slikarskega znanja v ateljeju amaterskega slikarja Oskarja Laskeja. Leta 1926 je študijsko potoval po Nemčiji. Leta 1936 si je v Ljubljani zgradil atelje. Leta 1944 je postal organizacijski sekretar Slovenskega narodnega gledališča. V tem času naj bi se ukvarjal tudi s scenografijo. Po vojni je poučeval na gimnazijah. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Drago Vidmar (1901-1982), slikar, grafik in likovni pedagog, se je leta 1924 vpisal na Kraljevsko akademijo za umetnost in umetno obrt v Zagrebu. Po prvem letniku je študij prekinil in odšel v Pariz. Že leta 1919 je za kratek čas obiskal Dunaj in si nabral nekaj slikarskega znanja v ateljeju amaterskega slikarja Oskarja Laskeja. Leta 1926 je študijsko potoval po Nemčiji. Leta 1936 si je v Ljubljani zgradil atelje. Leta 1944 je postal organizacijski sekretar Slovenskega narodnega gledališča. V tem času naj bi se ukvarjal tudi s scenografijo. Po vojni je poučeval na gimnazijah. Leta 1946 je postal predsednik Umetniške zadruge.

Slikarstvo Draga Vidmarja je slogovno vodilo od ekspresionizma k novi stvarnosti in po drugi svetovni vojni k socrealistični tematiki (podeželje in partizanska motivika). Od socrealizma je prešel k realizmu ter v petdesetih letih k motivom iz intimnega sveta. Dela, ki so nastala pred prvo svetovno vojno so skoraj v celoti izgubljena. Vseskozi mu je bilo vzor slikarstvo Oskarja Kokoschke. Občudoval je namreč njegov prikaz človekove notranjosti.

Leta 1921 je postal član umetnostnega kluba Grohar, leta 1922 član Kluba mladih, leta član umetnostnega združenja Hagenbund na Dunaju in leta 1934 član društva Slovenski lik. Leta 1978 je prejel Prešernovo nagrado.

3. Multimedija
Multimedija
Vidmar Drago Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Vidmar Drago
Spremljajte avtorja Vidmar Drago

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!