Zelenko Karel

Zelenko Karel

Karel Zelenko (1925), slikar, grafik, keramik in ilustrator, je leta 1949 diplomiral na oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Borisu Kalinu. Leta 1951 je končal specialko za grafiko pri prof. Božidarju Jakcu in študij nadaljeval na specialki za slikarstvo pri prof. Gabrielu Stupici. Pred vpisom na ALU v Ljubljani je nekaj časa obiskoval tudi Akademijo likovni umetnosti na Dunaju. Leta 1962 je dobil štipendijo Moša Pijadeja in z njo študijsko bival v Parizu.Zelenko je eden izmed najuglednejših pripadnikov ljubljanske grafične šole. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Zelenko Karel
1. Biografija
Opis

Karel Zelenko (1925), slikar, grafik, keramik in ilustrator, je leta 1949 diplomiral na oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Borisu Kalinu. Leta 1951 je končal specialko za grafiko pri prof. Božidarju Jakcu in študij nadaljeval na specialki za slikarstvo pri prof. Gabrielu Stupici. Pred vpisom na ALU v Ljubljani je nekaj časa obiskoval tudi Akademijo likovni umetnosti na Dunaju. Leta 1962 je dobil štipendijo Moša Pijadeja in z njo študijsko bival v Parizu.Zelenko je eden izmed najuglednejših pripadnikov ljubljanske grafične šole. Je umetnik izrazite individualnosti. Lahko pa bi ga označili kot figuralika in realista. Za njegova dela so značilne žareče, intenzivne kontrastne barve in prečiščena risba. Med leti 1963 in 1965 je bil predsednik Društva likovnih umetnikov v Ljubljani. Leta 1964 je za grafične stvaritve razstavljene 1963 v Mali galeriji v Ljubljani prejel nagrado Prešernovega sklada.

2. Multimedija
Multimedija
Zelenko Karel Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Zelenko Karel
Spremljajte avtorja Zelenko Karel

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja