Zelenko Karel

Zelenko Karel

Karel Zelenko (1925), slikar, grafik, keramik in ilustrator, je leta 1949 diplomiral na oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Borisu Kalinu. Leta 1951 je koncal specialko za grafiko pri prof. Božidarju Jakcu in študij nadaljeval na specialki za slikarstvo pri prof. Gabrielu Stupici. Pred vpisom na ALU v Ljubljani je nekaj casa obiskoval tudi Akademijo likovni umetnosti na Dunaju. Leta 1962 je dobil štipendijo Moša Pijadeja in z njo študijsko bival v Parizu.<br><br>Zelenko je eden izmed najuglednejših pripadnikov ljubljanske graficne šole. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Karel Zelenko (1925), slikar, grafik, keramik in ilustrator, je leta 1949 diplomiral na oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Borisu Kalinu. Leta 1951 je koncal specialko za grafiko pri prof. Božidarju Jakcu in študij nadaljeval na specialki za slikarstvo pri prof. Gabrielu Stupici. Pred vpisom na ALU v Ljubljani je nekaj casa obiskoval tudi Akademijo likovni umetnosti na Dunaju. Leta 1962 je dobil štipendijo Moša Pijadeja in z njo študijsko bival v Parizu.

Zelenko je eden izmed najuglednejših pripadnikov ljubljanske graficne šole. Je umetnik izrazite individualnosti. Lahko pa bi ga oznacili kot figuralika in realista. Za njegova dela so znacilne žarece, intenzivne kontrastne barve in precišcena risba.

Med leti 1963 in 1965 je bil predsednik Društva likovnih umetnikov v Ljubljani. Leta 1964 je za graficne stvaritve razstavljene 1963 v Mali galeriji v Ljubljani prejel nagrado Prešernovega sklada.

3. Multimedija
Multimedija
Zelenko Karel Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Zelenko Karel
Spremljajte avtorja Zelenko Karel

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!