Kos Gojmir Anton

Kos Gojmir Anton

Slikar Gojmir Anton Kos je umetnik izredno skladne razvojne poti, njegov likovni jezik je rasel počasi in dosledno na trdnih temeljih tradicije. Ni abstrakten, nikoli ni pretrgal z naravo temeljnega odnosa, po katerem mu je izbrani del te narave stalna materija študija in slikarskega preoblikovanja. Toda od vsega začetka je v njem jasno spoznanje, da ne opisuje narave, da ustvarja, da dela slike, kot piše pesnik pesmi, in da je predmet njegovega oblikovanja upravičen že s svojo namembnostjo. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Kos Gojmir Anton
1. Biografija
Opis

Gojmir Anton Kos, sin zgodovinarja Franca Kosa in brat zgodovinarja Milka Kosa, je ljudsko šolo in gimnazijo obiskoval v Gorici, kjer je leta 1915 tudi maturiral. Od leta 1915 do 1918 je študiral slikarstvo na dunajski umetnostni akademiji pri prof. Bacherju in Schmidtu, zadnji semester in profesorski izpit pa je končal 1919 na umetnostni šoli v Zagrebu in postal profesor risanja na realni gimnaziji v Ljubljani. Po enoletnem službovanju je bil premeščen na realko, kjer je poučeval do 1923, ko je odšel v Berlin študirat arhitekturo notranjščine k arhitektu J. Krämerju. Obiskal je Severno Nemčijo ter se nato stalno naselil v Ljubljani. Večkrat je obiskal Benetke, 1926 je postal profesor na ljubljanski srednji tehniški šoli. Do 1945 je poučeval risanje na srednjih šolah v Ljubljani. Od leta 1945 in 1962 je bil profesor na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je bil tudi rektor; v obdobju od 1948 do 1949 je bil ravnatelj Mestne galerije v Ljubljani. Leta 1949 je postal redni član SAZU. Dvakrat (1947: za olje Dekle s harmoniko in 1950: za olje Avtoportret) je prejel Prešernovo nagrado.

2. Multimedija
Multimedija
Kos Gojmir Anton Glavna fotografija

Vir fotografij

Fotografija: http://www.dlib.si

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Kos Gojmir Anton
Spremljajte avtorja Kos Gojmir Anton

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja