Kralj France

Kralj France

France Kralj se je sprva šolal na umetno-obrtni šoli v Ljubljani, nato kot pomočnik delal v delavnici podobarja Alojzija Progarja v Celovcu. Od leta 1913 do 1919 je študiral kiparstvo na dunajski likovni akademiji pri profesorjih Edmundu von Hellmerju in Josephu Müllnerju ter se eno leto izobraževal v Pragi. Kralj se je nato preselil v Ljubljano, kjer je sprva deloval kot svobodni umetnik. Bil je eden izmed vodilnih predstavnikov ekspresionizma na Slovenskem ter soustanovitelj Kluba mladih (1921). Samostojno in na skupinskih razstavah se je uveljavil doma in v tujini. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Kralj France
1. Biografija
Opis

France Kralj se je med leti 1907–1912 šolal na umetno-obrtni šoli v Ljubljani. V letih 1912–1913 je kot pomočnik delal v delavnici podobarja Alojzija Progarja v Celovcu. Od leta 1913 do 1919 je študiral kiparstvo na dunajski likovni akademiji pri profesorjih Edmundu von Hellmerju in Josephu Müllnerju. Nato se je eno leto izobraževal v Pragi, na slikarskem oddelku praške likovne akademije, kjer je bil eden njegovih profesorjev Vlaho Bukovac. Kralj se je nato preselil v Ljubljano, kjer je sprva deloval kot svobodni umetnik. Bil je eden izmed vodilnih predstavnikov ekspresionizma na Slovenskem ter soustanovitelj Kluba mladih (1921). Samostojno in na skupinskih razstavah se je uveljavil doma in v tujini. Leta 1934 je Kralj ustanovil umetniško društvo Slovenski lik. Dolga leta je tudi poučeval na Tehniški srednji šoli v Ljubljani. France Kralj. Retrospektiva ob stoletnici rojstva (Ljubljana, Moderna galerija, 12. 10. – 3. 12. 1995, ed. Igor KRANJC), Ljubljana 1995.

2. Multimedija
Multimedija
Kralj France Glavna fotografija

Vir fotografij

France Kralj (1929). URN:NBN:SI:IMG-6FCJ4ZV7 from https://www.dlib.si

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Kralj France
Spremljajte avtorja Kralj France

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja