Širok Luka

Širok Luka

Akademski slikar Luka Širok je umetnik mlajše generacije, ki prihaja iz goriške regije. Po zaključeni srednji šoli Maxa Fabianija v Gorici je svoj študij nadaljeval na akademiji likovne umetnosti v Benetkah (Accademia di Belle Arti di Venezia) pri profesorju Carlo di Raco, kjer se je posvečal predvsem slikarskemu mediju. Bil je član umetniških društev Attivarte in SPA+A v Benetkah. Sodeluje z Fondazione Malutta a Venezia in Društvom likovnih umetnikov slovenske Primorske (DLUSP) Ajdovščina. Njegova slikarska dela se dotikajo tako figuralike kot abstraktne motivike in združujejo različne tehnike, kot je olje, akril, pastel, sprej in tuš. Ustvarjanju v slikarstvu se v bogatem opusu Široka pridružuje več medijev, in sicer risba, kolaž, grafika, instalacija in digitalna umetnost.

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Širok Luka
1. Biografija
Opis

Besedilo kustosinje Mojce Grmek ob razstavi v Mestni galeriji Nova Gorica: Luka Širok, slike, skulpture, 4. – 28. junij 2021
Luka Širok je eden vidnejših umetnikov mlajše generacije na Goriškem. Po temeljni izobrazbi je slikar, vendar ustvarja v različnih medijih, kot so slika, risba, kolaž, print, fotografija, instalacija ali kombinacije naštetega. Svoj značilno eklektičen pristop uporablja tudi znotraj posameznega medija, v slikarstvu denimo kombinira različne tehnike (pastel, tuš, akril, olje, sprej), jezike (abstrakcija, figuralika) in sloge, instalacije pa ustvarja iz najdenih predmetov in materialov, ki jih poveže v novo celoto, včasih tako, da jih preprosto sestavi v kompozicijo, včasih pa jim doda tudi malo plastiko, ki jo izdela sam, in/ali barvo. Skozi ta pristop skuša podati avtentično podobo vsakdanjosti, ki jo zaznamuje za sodobno življenje značilen kadriran način dojemanja sveta, razpad velikih mitoloških sistemov, heterogenost etičnih in moralnih kodov, pluralizem mnenj in stališč, individualizem itd.
Sprehod čez umetnikov slikarski opus, ki predstavlja glavnino njegovega ustvarjanja, pokaže, da je v različnih obdobjih svojega delovanja raziskoval različne umetniške smeri, vendar pa je v tem eklektičnem konglomeratu možno najti sidrišča, okrog katerih je zgradil prepoznaven osebni slog. Prvo od teh sidrišč, najzgodnejše in, kot se zdi, tudi najbolj osebno, je urbana ulična umetnost, predvsem grafiti in murali, od koder izhajajo nekatere likovne značilnosti njegovega sloga, denimo palimpsestnost, ploskovitost, stilizacija, uporaba popkulturnih znakov in likov, nenazadnje tudi spreja kot tehnike. Vendar pa je skoraj bolj kot skupne likovne značilnosti pomembna notranja vez s tem načinom izražanja, saj mu podobno kot uličnim umetnikom predstavlja prostor svobode, samoizražanja in komunikacije, pa tudi družbene kritike, uporništva in subverzije.
Drugo sidrišče, ki je vplivalo na oblikovanje umetnikovega sloga, je šolanje v Italiji, naprej na umetniški srednji šoli v Gorici in kasneje na akademiji v Benetkah, pa tudi sodelovanje v različnih umetniških iniciativah, društvih in rezidencah že v času šolanja in desetletju za tem. Skozi študijski proces in delovanje v italijanskem umetnostnem prostoru je dodobra spoznal mediteransko umetniško tradicijo, njen vpliv pa je opazen predvsem v občutku za uravnoteženo in skladno kompozicijo, uporabi živahnega in svetlega kolorita, neobremenjenem, sproščenem, optimističnem vzdušju in pritrjevanju življenju nasploh. Kljub omenjenim potezam pa bi bilo napačno ustvarjanje Luke Široka označiti za tipično mediteransko. Že takoj po zaključku študija je namreč navezal stike z nemškim umetnostnim prostorom, večkrat je razstavljal v Berlinu in se udeležil rezidence v Dresdnu, kjer je od blizu spoznal srednjeevropske umetnostne tokove. V tej navezi je treba iskati tretje sidrišče njegovega osebnega sloga, saj je skoznjo prišla do polnega izraza ekspresivnost, ki je vseskozi prisotna v oblikovanju figur, občasno pa tudi v ekspresivni rabi barve in poteze. Že od umetnikovih najzgodnejših del naprej je namreč očitno, da njegove figure nimajo nikakršne zveze s klasičnimi mediteranskimi ideali lepote, skladnosti in razuma, pač pa jih v skladu s severnjaško ekspresionistično tradicijo zaznamuje deformirana in fragmentarna telesnost neskladnih razmerij in nenaravnih barv, manjkajoči udi, neprepoznavni, zabrisani obrazi, stapljanje z ozadjem in zraščenost z drugimi figurami, predmeti ali abstraktnimi formami. Prav tako je v skladu s to tradicijo mestoma ekspresivna uporaba barve in poteze, saj se umirjene barvne ploskve in polja vzorcev prekrivajo in/ali izmenjujejo z ekspresivnimi nanosi s čopičem, tušem in sprejem ali različnimi oblikami drippinga.
Kompozicije, ki se porajajo iz te specifične mešanice vplivov, so polne nasprotij in protislovij, zato ni nenavadno, da v gledalcu, gledalki zbujajo mešane občutke, ki jih dobro povzemajo pojmi tragikomičnost, ironija, groteska, obešenjaški humor, bizarnost, eksotika, dražljivo nelagodje. Podobno velja tudi za opus instalacij, objektov in skulptur, ki jih umetnik posamično ustvarja že od konca šolanja, bolj načrtno pa šele v zadnjih petih letih. Tudi v tem opusu najdemo omenjena tri sidrišča. Pri zasnovi skulptur umetnik uporablja najdene predmete in materiale, kar izhaja iz ulične umetnosti, v kompoziciji pa pogosto povezuje nasprotujoče si materiale (naravne z umetnimi, težke z lahkimi, prosojne z masivnimi itd.), oblike (geometrijske z organskimi) in motive (najdene predmete z ustvarjenimi plastikami). Preplet teh nasprotij, kjer se mediteranska urejenost, lahkotnost in igrivost meša z ekspresivnostjo, pa podobno kot pri slikah zbuja protislovna občutja.
Vse navedeno zaznamuje tudi slike in skulpture, ki so predstavljene na tokratni razstavi. Serija slik je v celoti nastala v letu 2020, ko je naše življenje zaznamovala pandemija nove koronavirusne bolezni. Večina slik je v ležečem, razmeroma ozkem in dolgem formatu, ki že sam po sebi izraža stisko in tesnobnost. Na njih prevladujejo motivi človeških figur, živali, rastlin in predmetov, ki lebdijo v brezprostorju, katerega koordinate so tu in tam nakazane, nikakor pa ne obvezujoče. Posamezen motiv je od ozadja, ki je večinoma monokromno ali sestavljeno iz barvnih zaplat organskih oblik, ločen z obrisno risbo, ki zamejuje njegov bivanjski prostor kot neke vrste kokon. Motivi so v svojih kokonih nanizani drug ob drugem ali pa se med seboj prelivajo, vendar med njimi večinoma ni komunikacije ali interakcije – kot bi bili svetovi zase, ki vzniknejo iz niča v življenje in se vanj spet vrnejo,ko nastopi čas za to, ne da bi sploh vedeli drug za drugega.
Na osnovni ravni torej slike govorijo o porajanju in minevanju življenja, pa tudi o njegovi enakovrednosti v neskončni raznolikosti. Kot je celotni obstoj muhe enodnevnice za človeka le trenutek, je tudi človeški obstoj za sekvojo le trenutek, s stališča življenja (in smrti) pa so vse tri oblike enakovredne. Glede na to ni naključje, da se na večini slik pojavlja takšna ali drugačna referenca na Afriko, naj bo to motiv značilne afriške flore in favne, temnopolta oseba ali kolorit v prevladujočih peščenih odtenkih. Zdi se, da Afrika v tem kontekstu simbolizira nekaj primarnega, divjega in strašljivega, a hkrati tudi privlačnega, nekaj v prostoru in času oddaljenega, a vendar domačega, nekaj, kar nam je tuje, pa vseeno blizu srca – Afrika tu nastopa kot simbol naše skupne pradomovine, od koder smo prišli in kamor se bomo nekoč spet vrnili, saj bo preživela vse nas.
Mojca Grmek

Izobrazba
1997 - 2002Srednja šola Maxa Fabianija
Gorica
2002 - 2007Accademia di Belle Arti di Venezia
Benetke
2. Multimedija
Multimedija
LUKA ŠIROK: RRRRRRR
LUKA ŠIROK: (NE)UDOBJE
LUKA ŠIROK: BREZOBRAZI
Širok Luka Glavna fotografija
3. Razstave in projekti
Samostojne razstave
2023Brezosebnost / Impersonality
Kurirano s strani Tatjane Pregl Kobe, Galerija Institut Jožef Stefan, Ljubljana
2022Brezobrazi / Faceless
Kurirala Tatjana Pregl Kobe, Galerija Rika Debenjaka, Kanal ob Soči
2021RRRRRRR
Kurirala Mojca Grmek, Mestna galerija Nova Gorica, Nova Gorica
2021(NE)udobje / Discomfort
Kurirala Mojca Grmek, Hiša Kulture Pivka, Pivka
2019Vice Versa
Galerija Blok, Beograd
2018Gostota Slojevitosti / Stratification Density
Goriški muzej, Galerija Zorana Mušiča, Grad Dobrovo, Nova Gorica, Dobrovo
2014Plastic Playground Now
Kristalna Palača, Galerija Sitiartstore, Ljubljana
2013L'onda stratificata / The Layerd Wave
Kuriral Roberto Vidali, Gary Lee studio, Trst
2013Answers without questions
Emeroteca Mimexity, Trst
2009Only Part of my Day
Kuriral Eugen Borkovsky, Galerija Fonticus, Grožnjan
2007Also be conceptual
Spazio Bianco Gallery, Mestre, Benetke
Skupinske razstave
2022 - 2023Vdih Izdih / Inhale Exhale
Kurirala Mojca Grmek, Mestna Galerija Nova Gorica, Hiša Kulture Pivka, Nova Gorica, Pivka
2022Who KIlled Bamby?
New space of Casso, Dolomiti Contemporanee, Casso, Vajont, PN, (ITA), Vajont
202218. Novomeški Likovni Dnevi
Dolenjski muzej, Novo mesto
2022Dialogi
ZDSLU - DLUSP, Galerija Kocka, Kulturni dom Janeza Trdine, Novo Mesto
2022Skulptura
ZDSLU - DLUSP, Lokarjeva galerija, Ajdovščina
2021Collection Borkovsky, the series of revue exhibitions of works from private collections
Grožnjan Collections - Borkovsky Collection, Fonticus - Mestna galerija, Grožnjan
2021Zimski salon / Winter salon
Galerija ZDSLU, Ljubljana
2021Art Night Venezia: l' arte libera la notte - 10th edition
University Ca' Foscari: GPS Art Factory - Open Studios, Benetke
2021Etike(te) Smeh / Laughter, 2nd International Biennale of Artistic Vision
Galerija Simulaker, Novo Mesto
2021Majski Salon: Risba in Kip
Libertas, Koper
2020Isolation of Life, Life in Isolation
Virtualna razstava, Lokarjeva galerija, Ajdovščina
2020Zamisli in Zasnove / Ideas and Designs
Galerija ZDSLU, Ljubljana
2020Mozaik / Mosaic
DLUSP Lokarjeva galerija, Ajdovščina
2019Zimski Festival / Winter Salon
Galerija ZDSLU, Ljubljana
2019Timeraiser art call
Spazio Biosfera Gallery, Padova - Auction event, Uquido
2019Art Night Venezia: l'arte libera la notte
Associazione culturale: GPS Art Factory Atelier - Open Studios, Benetke
2019Air4: 100 artists 100 artworks
Ravnikar Gallery space, Ljubljana
2019Majski Salon / May Salon
Narodni muzej Slovenije, Metelkova, Ljubljana
2019Figolammerda Ep.Two
GAD Giudecca Art District & Fondazione Malutta, kurirala Pier Paolo Scelsi in Valentina Gioia Levy, Benetke
2018Figolammerda Ep.One
Independent Art Festival, Spazio Ferramenta,"I ragazzi della porta accanto", Torino
2018Open-studio
Progetto Borca, Dolomiti contemporanee, reinstallation of the works, Borca di Cadore, Borca di Cadore
2018Brain-tooling - Tiziano contemporaneo
Forte di Monte Ricco, Dolomiti contemporanee, kurirali Gianluca D'Incà Levis, Riccardo Caldura in Petra Cason, Pieve di Cadore
2017Confinis
Art Talk & group show, kuriral Marco Tagliafierro v sodelovanju z Asilo Bianco. Villa Nigra, Lago d' Orta
2017Two many to many
Marin Gallery, Umag
2017Imago Mundi Collection
Rotte Mediterranee, Collection Voices of Transition, ZAC, Zisa Zona Arti Contemporanee,, Palermo
2017Imago Mundi Collection
Voices of Transition, 130 sodobnih slovenskih umetnikov, kuriral Igor Španjol, Ljubljana
2016One from Many
Agore space gallery, Gorica
2016This is Today
Piran Coastal Galleries & A plus A Gallery of Venice, exhibition: City gallery Piran, Monfort gallery space, Portoroz, Piran, Portorož
2015Avosantis
A Brene Vierte, workshop - exhibition, Colonos
2015Rob Pruitt's Flea Market in Venice
Fondazione Malutta, Gallery A+A, Benetke
2015MLZ Art Dep Gallery
MLZ Art Dep Gallery, gallery resident artist show, Trst
2014Matinee
Fondazione Malutta, Officina delle Zattere Gallery, Benetke
2014See.Me project
Participation on digital exposition: Art Takes Miami, Scoop Fair, Miami Beach, Florida
2014Breg 12
Art & Music, Italian Institute of Culture in Slovenia, Ljubljana
2013Transfailurejunglw
Site specific project-exhibition, A+A Gallery, Benetke
2012Key Kode Berlin
Infantellina Gallery, Berlin
2012Extempore Ptuj
Galerija Trezor, Ptuj
2011Einladung Mysterium Koinsberg 2011
5. international artists symposium, Heimschuh
2011Art Night Venezia
Artist group SPA+A, Gallery Matteo Lo Greco, Campo San Fantin-San Marco, Benetke
2010The Bridge
Artist group SPA+A, Central Restaurant Lounge, Piscina Frezzaria-San Marco, Benetke
2010Most
Artist group SPA+A, Sztuki Współczesnej-Profil Gallery, Poznan
2010Art for All
Jma Gallery, Dunaj
2009SPA+A
Artist group SPA+A, International Modern Art Museum-Ca’ Pesaro, Benetke
2009Eroffnung der ausstellung – I’m Blue
Infantellina Contemporary Gallery, Berlin
2009Sketch it Out
APW Gallery, New York City
2009Eufasia
Monaco Asia Society, Port Palace Hotel, Montecarlo
2009Highway to Berlin
La Galleria-caffe letterario, Cefalu, Palermo
2008Reazione Mutante, Accade
Artist project, Mutazione contemporanea-Attivarte Association, Bugno Art Gallery, San Marco, Benetke
200818 x 18
18 artists on 18th October, Infantellina Contemporary Gallery, Berlin
2008Schlaglichter
Ateliergemeinschaft geh8, Dresden
2008Refuses
Curated by Ibrida & the Momos Association:, New Arsenal’s places, Tese di San Cristoforo, Benetke
2008Traietorie Liquide / Liquid Trajectories
Curated by the Attivarte Association, Fondazione Bevilacqua La Masa, Piazza San Marco Gallery, Benetke
2008Nova Svetlost / New light
Curated by Domitilla Musella, A+A Gallery, San Marco, Benetke
2005Sharing to the Venetian Labels competition
Friulano and Serpino wine, Monselice
2005Crossing Over
Collective itinerant exhibition, Giardini del Torso Udine & Villa Beatrice d’Este-Arqua Petrarca, Padova
2005Atelier aperti / Open studios
For the 51th International Art Exhibition, Biennale of Venice, Fine Art’s Academy of Venice, Benetke
2004My sister is always with me
Dispay window Bassani:, workshop-collaboration with artist Letizia Cariello, Milano
2004Face to Face
Friuli Doc 2004, Giardini del Torso, Udine
2003Aquety
Friuli Doc 2003, Giardini del Torso, Udine
2001Ne di Venere ne di Marte / Neither of Venus nor of Mars
Farra d’Isonzo Gallery, Gorica
2000Il Muro delle cinque lingue / The wall of Five Languages
Wall painting, enclosure of the ex cotton-mill, Piedimonte
4. Nagrade, priznanja in rezidence
Nagrade
2022Posebna nagrada 18. Novomeških likovnih dni
Dolenjski Muzej, 1.7. 2022, Novo Mesto
Rezidence - reference
2022Who killed Bamby?
New space of Casso - Dolomiti Contemporanee, Borca di Cadore, Belluno
202218. Novomeški Likovni Dnevi
Dolenskji muzej, Novo Mesto
2015Terraforming: Slovenian Pavilion
Residency, workshop project, Dolomiti Contemporanee - Borca di Cadore, Belluno
2014E ultimo venne il bosco, / And last came the woods
Residency, site-specific project, ex-village Eni Dolomiti Contemporanee - Progetto Borca / , Borca di Cadore, Belluno
5. Publikacije in katalogi
Publikacije in katalogi
2023Ljubljana, Galerija Instituta Jožef Stefan, Brezosebnost, Luka Širok
Mihailo Lišanin, »Ljubljana, Galerija Instituta Jožef Stefan, Brezosebnost, Luka Širok«, : osebna razstava, v: Likovni svet / The world of Art, Mednarodni likovni informator / International Art Publication, št. 269/270, Januar, Februar 2023, str. 36, 37, 38, Ljubljana
Članek
2023Razstava slikarja Luke Široka
Jurečič Boštjan, »Razstava slikarja Luke Široka«, prispevek z oddajo Kultura na: rtvslo.si, Ljubljana 18.1.2023, https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174929720?s=tv, Ljubljana
Članek
2023Tudi brez človeka bo življenje na svetu obstalo in se razvijalo
A. J. Vdih izdih, »Tudi brez človeka bo življenje na svetu obstalo in se razvijalo« : skupinska razstava vdih izdih, 11. januar 2023 ob 11:51 Nova Gorica - MMC RTV SLO, https://www.rtvslo.si/kultura/vizualna-umetnost/vdih-izdih-tudi-brez-cloveka-bo-zivljenje-na-svetu-obstalo-in-se-razvijalo/653915 ​, Nova Gorica
Članek
2023Skupinska razstava vdih izdih
Mojca Dumančič, »Skupinska razstava vdih izdih«, prispevek z oddajo Kultura, na: rtvslo.si, Ljubljana, 11.1.2023, https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174928075?s=tv ​, Ljubljana
Prispevek
2023Življenje je kot vdih : skupinska razstava vdih izdih povezuje tri kiparska in pet slikarskih del
Ana Cukijati, »Življenje je kot vdih : skupinska razstava vdih izdih povezuje tri kiparska in pet slikarskih del«, v: Primorske novice, Koper, 27.1.2023, str. 8 https://www.primorske.si/kultura/zivljenje-je-kot-vdih, Koper
Prispevek
2022Who killed Bambi?
Stefania Santoni, »Who killed Bambi? : una colletivadetrittica a cura di Gianluca D'inca Levis«, v: Franzmagazine, 10.12. 2022, https://franzmagazine.com/2022/12/10/killed-bambi/, Italija
Članek
2022Kanal ob Soči, Galerija Rika Debenjaka, Brezobrazi obrazi, Luke Široka
Mihailo Lišanin, »Kanal ob Soči, Galerija Rika Debenjaka, Brezobrazi obrazi, Luke Široka«, : osebna razstava, v: Likovni svet / The world of Art, Mednarodni likovni informator / International Art Publication, št. 267/268, November, December 2022, str. 31, 32, 33, 34, Ljubljana
Članek
2022Annuario dell'Accademia di Belle Arti di Venezia
ABAV 2018, »Annuario dell'Accademia di Belle Arti di Venezia«, Alberto Giorgio Cassani Annuario, 2018-2019, Pittura oggi: da Emilio Vedova alle ultime tendenze, Editori Laterza, November 2022, Pg. 175, Accademy of fine art Venice, Benetke
Članek
2022Ocenjujemo vdih izdih : Boštjan Kavčič, Lučka Koščak, Tejka Pezdirc, Luka Širok, Iva Tratnik, Jaka Vatovec, Sonja Vulpes, Leon Zuodar
Nina Skumavc, »Ocenjujemo vdih izdih : Boštjan Kavčič, Lučka Koščak, Tejka Pezdirc, Luka Širok, Iva Tratnik, Jaka Vatovec, Sonja Vulpes, Leon Zuodar«, v: Delo, Ljubljana, 21.9.2022, str. 16, https://www.delo.si/kultura/ocene/ocenjujemo-vdih-izdih-hisa-kulture-v-pivki/, Ljubljana
Članek
2022V Hiši kulture v Pivki razstava z naslovom vdih izdih
Notranjsko-primorske novice, Cerknica, spletna izdaja, v: notranjskoprimorske.si, Cerknica, 9.9.2022, https://notranjskoprimorske.si/2022/09/v-hisi-kulture-v-pivki-razstava-z-naslovom-vdih-izdih/, Cerknica
Članek
2022Novomeški likovni dnevi: Bolj žensko in bolj mladostno
I.Vidmar, »Novomeški likovni dnevi: Bolj žensko in bolj mladostno«, 9.5.2022, 18:40, https://www.dolenjskilist.si/2022/05/09/261288/novice/dolenjsk/Novomeski_likovni_dnevi_Bolj_zensko_in_bolj_mladostno/, Novo mesto
Članek
2022Umetniška dela, ki so vzniknila iz novomeške likovne kolonije
Umetniška dela, ki so vzniknila iz novomeške likovne kolonije, 3. julij 2022 ob 12:55 Novo mesto - MMC RTV SLO, STA, https://www.rtvslo.si/kultura/vizualna-umetnost/umetniska-dela-ki-so-vzniknila-iz-novomeske-likovne-kolonije/633028, Ljubljana
Članek
2022V Hiši kulture v Pivki
Jelka Čeligoj, »V Hiši kulture v Pivki«, prispevek Društva upokojencev Pivka o obisku razstave vdih izdih, na: dupivka.si, Pivka, 5.10.2022, https://www.dupivka.si/novice/v-hisi-kulture-v-pivki/, Pivka
Prispevek
2022Otvoritev skupinske razstave vdih izdih
Aleksander Kušlan, »Otvoritev skupinske razstave vdih izdih«, prispevek o razstavi na lokalni TV, Pivka, na: Vascom.si, Pivka, september 2022, https://www.vascom.si/dogodki/otvoritev-skupinske-razstave-vdih-izdih/, Pivka
Prispevek
2021Ciklus iz grožnjanskih kolekcija
Luka Jelavić, »Ciklus iz grožnjanskih kolekcija«, exhibition Borkovsky Collection: Rich and interesting art collection in front of the audience, 01.01.2022 07:02, https://www.glasistre.hr/izlozbe/ciklus-iz-groznjanskih-kolekcija-poceo-izlozbom-kolekcija-borkovsky-bogata-i-zanimljiva-likovna-zbirka-pred-publikom-767671, Pula
Članek
2021Iz Grožnjanskih kolecija: Kolekcija Borkovsky
2021 Tea Tidič, »Iz Grožnjanskih kolecija: Kolekcija Borkovsky«, v: Glas Istre, 29.12.2021 14:37, https://www.glasistre.hr/izlozbe/iz-groznjanskih-kolekcija-ciklus-revijalnih-izlozbi-radova-iz-privatnih-zbirki-kolekcija-borkovsky-767286, Pula
Članek
2021Art night Venezia, Notte bianca in laguna all' insegna della cultura
Andrea Rossini, »Art night Venezia, Notte bianca in laguna all' insegna della cultura«, v: TGR- rainews.it - Veneto, 3.10.2021, https://www.rainews.it/tgr/veneto/video/2021/10/ven-Veneto-Art-night-Venezia-notte-bianca-in-laguna-all-insegna-della-cultura-f0edb5f4-2478-4afd-821e-32787ba93b62.html, Benetke
Članek
2021Koprsko poletje v znamenju umetnosti
Koprsko poletje v znamenju umetnosti, v: DELO, sobota, 3.7.2021, Panorama, str. 21, https://www.delo.si/kultura/vizualna-umetnost/koprsko-poletje-v-znamenju-umetnosti/, Ljubljana
Članek
2021Tudi po Koprskih trgih in ulicah več umetniških del: Osrednji del razstave posvečen kipu in risbi
Tudi po Koprskih trgih in ulicah več umetniških del: Osrednji del razstave posvečen kipu in risbi, Marijan Mirt, Urednistvo/STA, 27.06.2021 ob 08:20, https://www.regionalobala.si/novica/tudi-po-koprskih-trgih-in-ulicah-vec-umetniskih-del-osrednji-del-razstave- posvecen-kipu-in-risbi-fot#, Koper
Članek
2021V Kopru na ogled risbe in kipi Majskega salona
V Kopru na ogled risbe in kipi Majskega salona, MMC RTV SLO, 26.6.2021 ob 11:21, Koper, STA, https://www.rtvslo.si/kultura/napovedujemo/v-kopru-na-ogled-risbe-in-kipi-majskega-salona-2021/585667, Ljubljana
Članek
2021Na divjem safariju od tesnobe, jeze do upanja
Maja Pertič Gombač, »Na divjem safariju od tesnobe, jeze do upanja«, v: Primorske novice, letnik LXXI, št.142, Torek, 22. junji str. 14_Kultura https://www.primorske.si/kultura/na-divjem-safariju-od-tesnobe-jeze-do-upanja, Koper
Članek
2021Majski salon
Irena Cunja, »Majski salon«, TV Koper Capodistria, v: Primorska Kronika, 26.6.2021, https://fb.watch/6mEKViyU0p/, Koper
Prispevek
2021Luka Širok v Mestni galeriji v Novi Gorici
Ivan Žerjal, »Luka Širok v Mestni galeriji v Novi Gorici«, radio prispevek, v: Rai Furlanija Julijska krajina, Trst, Kulturni Dogodek, 18/6/2021 http://www.sedezfjk.rai.it/dl/portali/site/articolo/ContentItem-e3a35446-2229-4604-af3d-96d33c6a70e0.html, Trst
Prispevek
6. Muzeji, galerije, zbiratelji, meceni
Muzeji, galerije, zbiratelji, meceni
2022Stalna umetniška zbirka MZZ - Ministrstvo za zunanje zadeve republike Slovenije
"DENADA 3", 2019, olje na platnu, 40 x 40 x 1,3 cm, Ljubljana
2016Stalna zbirka Imago Mundi Collection
"Meeting", 10 x 12 cm, akril na platnu, katalog - Voices of Transition, https://imagomundicollection.org/artworks/luka-sirok-meeting, Slovenija, Italija
7. Sodelovanje z ostalimi avtorji
Sodelovanje z ostalimi avtorji

Fondazione Malutta – (fundacija / društvo beneških umetnikov) in društvo DLUSP (Društvo likovnih umetnikov severne primorske)

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Širok Luka
Spremljajte avtorja Širok Luka

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja