Kosi Janja

Kosi Janja

Janja Kosi je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2016 tudi diplomirala in 2020 magistrirala. Za njeno prakso so značilne prostorske postavitve, prepleti različnih medijev, kjer pa je še vedno moč čutiti slikarsko noto. Zanimajo jo predvsem subjektivna percepcija prostora in povezava slednjega s pojmom kraja.

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Kosi Janja
1. Biografija
Opis

Janja Kosi je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2016 tudi diplomirala in 2020 magistrirala. Del študija je preživela na izmenjavi na Hochschule für Grafik und Buchkunst v Leipzigu. Trenutno biva in ustvarja v okviru dvoletne rezidence za mlade v MGLC Švicarija v Ljubljani. Ustvarja na področju vizualne umetnosti, slikarstva in ilustracije. Do sedaj se je predstavila na samostojnih razstavah Serving Suggestion (R Space, Ljubljana 2021), Lokalnega pomena ( ETC Magazin, Podhod Ajdovščina, Ljubljana 2022), Predlog serviranja (Dobra Vaga, Ljubljana 2021), darling the roof is leaking (Galeriji DLUL, Ljubljana 2019) in na mnogih skupinskih razstavah, med drugim na festivalu Art Stays (galerija Fo.Vi, Kidričevo 2021), trienalu EKO8 (UGM-MTT, Maribor 2021), razstavi Začasno. Do nadaljnjega. (Fotopub, Ljubljana 2020), Dnevi zaganjanja EKO 8 (UGM -MTT, Maribor 2020), 4WD; Policentričnost slikarskih vprašanj v opusih štirih avtoric (Galerija Moderna, Zagreb 2020), Another time and place (Improper Walls, Dunaj 2019). Leta 2020 je prejela nagrado ALUO za magistrsko nalogo z naslovom Vsakdanjost heterotopičnega prostora / X°Y’Z’’ N – A°B’C’’ E. Za njeno prakso so značilne prostorske postavitve, prepleti različnih medijev, kjer pa je še vedno moč čutiti slikarsko noto. Zanimajo jo predvsem subjektivna percepcija prostora in povezava slednjega s pojmom kraja.

Izobrazba
2020Magistrirala na Akademiji za likovno umetnost
Smer slikarstvo, Ljubljana
2016Diplomirala na Akademiji za likovno umetnost
Smer slikarstvo, Ljubljana
2. Multimedija
Multimedija
Kosi Janja Glavna fotografija
3. Razstave in projekti
Samostojne razstave
2022LEPIDOPTERARIUM
Janja Kosi se v svojih novih delih osredotoča na večplastnost doživljanja določenega kraja, s samostojno razstavo Lepidoterarium pa urbano okolje transformira v prostorsko podobo. Med sprehajanjem po urbanih prostorih išče nove poglede, opazuje spremembe in ustvarja fotografske posnetke arhitekture, ki jih jemlje iz konteksta, da bi jih nato vpela v mrežo svoje notranje urbane podobe. Tako jih zazna kot estetske objekte, ki lahko postanejo del nove strukture. Zbiranje arhitektonskih fragmentov, ki jih umetnica razstavlja v novih kompozicijah, spominja na postopek zbiranja metuljev ter njihovega razstavljanja v t. i. hišah za metulje, na kar namiguje tudi sam naslov razstave., Maribor
2022Lokalnega pomena
ETC Magazin, Podhod Ajdovščina, Ljubljana
2021Predlog serviranja
Dobra Vaga, Ljubljana
2021Serving Suggestion
R Space, Ljubljana
2019Darling the roof is leaking
Galeriji DLUL, Ljubljana
Skupinske razstave
2022Kamen, škarje, papir
Plečnikova hiša (ob 6. obletnici Dobre Vage), Ljubljana
2021Festival Art Stays
Galerija Fo.Vi, Kidričevo
2021Trienale EKO8
UGM-MTT, Maribor
2020Začasno. Do nadaljnjega.
Fotopub, Ljubljana
2020Dnevi zaganjanja EKO 8
UGM -MTT, Maribor
20204WD; Policentričnost slikarskih vprašanj v opusih štirih avtoric
Galerija Moderna, Zagreb
2019Another time and place
Improper Walls, Dunaj
4. Nagrade, priznanja in rezidence
Nagrade
2020Nagrada ALUO za magistrsko nalogo z naslovom
Naslov magistrske naloge: Vsakdanjost heterotopičnega prostora / X°Y’Z’’ N – A°B’C’’ E, Ljubljana
Rezidence - reference
2022 - 2024Bivalna rezidenca za mlade umetnike v MGLC Švicariji
Ljubljana
5. Publikacije in katalogi
Publikacije in katalogi
2022ETC magazin - Significantly local
Etc. je revija, ki izhaja enkrat letno in je namenjena predstavitvi aktualne umetniške produkcije od Baltika do Balkana. Revija, ki se nahaja v Ljubljani, Sloveniji, vsako številko posveti drugi relevantni temi s področja umetnosti in življenja. Ustanovljena je bila z namenom promoviranja vzpostavljajočih se umetnikov in umetnic, njen cilj pa je začeti nove dialoge, navdihniti sodelovanja in prevpraševati ustaljena mnenja., Ljubljana
Umetniška revija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Kosi Janja
Spremljajte avtorja Kosi Janja

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja